CBE: Bruk av barn, og hva kan man kritisere?

CBE er en av de som velger å dele livet til barna i bedriftens SoMe-kanaler. 4. januar ble det lagt ut bilde fra ene barnet sitt soverom (sladdet versjon):

https://www.instagram.com/p/BsNJb1RAkMo/

Det var imidlertid ingen på Kvinneguiden som kritiserte dettte før noen dro frem en 10-måneder gammel kommentar i dag, og mente kritikken er for drøy:

https://forum.kvinneguiden.no/topic/1174393-cbe-as-debatt-rundt-hennes-virksomhet-vol-2/?page=622&tab=comments#comment-22736706


Det var merkelig å starte opp igjen en 10 måneder gammel diskusjon dagen etter CBE postet bilde fra barnerommet. Hvorfor det? Fikk ikke IG-posten nok oppmerksomhet? I tilfelle hvem ønsket denne diskusjon om IG-posten, og CBE sitt bruk av barn i SoMe? En som var ute etter å forsvare noe som ikke var tema, eller var det bedriften selv (LKE er som alle vel vet kjent for å lage falske kommentarer – https://influencere.wordpress.com/cbe-kommentarjukset/)?

En annen KG-bruker fulgte opp med:

https://forum.kvinneguiden.no/topic/1174393-cbe-as-debatt-rundt-hennes-virksomhet-vol-2/?page=622&tab=comments#comment-22737301

Det er en utopi å tro at alle som er foreldre skal vernes mot kritikk. Det er derfor noe influencere dessverre bør se på som en del av jobben, og vurdere om all delingen av det personlige er verdt det, hvis de samtidig vet det kan gå utover barna.

Uansett det som er fakta er at bruk av barn i SoMe er ikke til barna sitt beste. De som har hovedansvaret for å hindre det er foreldrene – ikke ukjente (selv om man selvfølgelig skulle ønske de av og til kunne ansvarliggjøres). Så lenge det er en mulighet for at bruk av barn i SoMe og/eller usaklige og saklige kommentarer kan føre til «knuste barn» i fremtiden, håper jeg at influencere snarest skjermer barna for videre utlevering.

Til slutt noen tanker om min kritikk av influencere og deres bruk av barn: Når jeg kritiserer, gjør jeg da barna en «tjeneste» eller kan jeg volde dem vondt i fremtiden? Dette reflekterer jeg mye over. Blant annet hva hvis man lar influencerne få holde på i «fred og ro»? Slutter de da av seg selv med løgner, juks, brudd på loven, kroppfokus, utlevering av barn osv? Skal man vente til barna er voksne, og de kan uttale seg? Vil noen bry seg om jeg skriver uten å vise til eksempler/influencere? Mitt valg frem til nå har vært å være saklig og dokumentere kritikken, sladde bilder av barn, samt la være å nevne navn til de som ikke har valgt å utlevere seg. Videre er fokuset mitt kritikk av influencerne og deres bruk av barn i SoMe – ikke barna. Er dette godt nok? Om du er enig eller uenig, gi meg gjerne tilbakemelding.

Jeg anbefaler forresten de som tenker det er i orden å dele bilder fra barns soverom om å lese «Barn, personvern og sosiale medier» av Sara Eline Grønvold. Jeg har også samlet endel lenker om temaet «Bruk av barn i SoMe» her.

21 kommentarer om “CBE: Bruk av barn, og hva kan man kritisere?

 1. Jeg prøver også å skjerme barna i min kritikk av foreldrene. Det er et poeng at mye av kritikken, legitim eller ei, også kan være belastende for barna å lese senere. Men igjen kommer man ned til hvem som muliggjør at tråder som den på KG eksisterer. Det er foreldrene, som selv etter år med offentlig debatt og svært tung argumentasjon for å verne om barns privatliv, fortsetter å gi publikummet sitt – og kritikerne – innsikt i hvordan barnas hverdag arter seg. Det spiller ingen rolle hvor mye de LAR VÆRE å dele. Så lenge de gir komplett fremmede mennesker muligheten til å mene noe om deres barn, ved å over tid dele ting som angår dem, så er det kritikkverdig. Og offentlig debatt er den eneste måten å endre holdninger.

  Likt av 1 person

 2. Jeg tror også at KG brukes som primus motor for blest rundt enkelte bloggere. Og at det «plantes» saker for at man skal diskutere dette på KG, også plutselig så kommer det motdebattanter på sin hvite hest og forsvarer bloggeren. Hvis Adina klarer å få til et mer brukervennlig forum, så er jeg ganske sikker på at mange vil melde seg inn, og kutte ut KG.

  Likt av 1 person

  1. Ja, det virket ut som noen ønsket å få i gang en diskusjon om «bruk av barn», og det som skjedde i dag på KG fremstod som merkelig.
   Jeg håper at folk gir BOTB-forumet en sjanse. Selv opplever jeg forumet som brukervennlig både fra pc og mobil, men det handler kanskje om hva man er vant til? Dvs. hvis man gir forumet et forsøk, så kanskje det blir bedre? *håpe*

   Liker

 3. Jeg er helt enig med deg ang hva som skjedde på KG, det også fordi antall visninger har økt i takt med aktivteteten på KG. Sliter big time med innlogging, men skal prøve igjen 🙂

  Likt av 1 person

  1. Bare spør meg om det er noe du sliter med vedr. BOTB, så kan jeg prøve å hjelpe Jeg har selv hatt noen problemer med forumet, men nå ser det ut til å ha ordnet seg.

   Liker

 4. Flott innlegg! Jeg synes BOTB-forumet er helt ok, men klart; det står i fare for å bli et «vi kommenterer hva som skjer på KG forum». Av og til nyttig det, da.
  Jeg synes du anonymiserer bloggerbarn her inne, i langt større grad enn foreldrene gjør selv.

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk, setter pris på svaret ditt 🙂
   Jeg er nok medskyldig i den «vi kommenterer hva som skjer på KG forum». Grunnen er at jeg boikotter forumet, men vil gjerne kommentere, bare ikke på KG. Og BOTB fortjener virkelig at folk støtter opp, da Adina har valgt å lage forumet for oss.
   Hvis mine «drømmer» skulle gå i oppfyllelse, vil de som er seriøse velge vekk KG og heller brukt tiden sin på BOTB. Jeg tror slike brukere er verdifulle, men de blir ikke verdsatt av KG.

   Liker

 5. Kjempefint at du tar opp dette, Asti, inklusive dilemmaene og fallgruvene ved å diskutere dette vanskelige temaet på nett!

  For det er jo vanskelig å vite hvordan denne debatten skal gripes an og føres uten at det blir en ytterligere belastning for barna. Men det er umulig å diskutere dette på KG, særlig med den nye linjen i moderering hvor mye av brukerdebatten får stå, og alle slike diskusjoner om dilemmaer og nyanser går rett ned i skyttergravene, og temmelig raskt ender opp med å handle om kritikernes «egentlige» underliggende motiver, deres mulige diagnoser etc., med styggere og styggere skittkasting og påfølgende stenging av tråder.

  I min tid på KG har jeg merket meg mange indisier på at bloggere selv er aktive på KG som lesere, ved at innlegg og kommentarer umiddelbart dukker opp i SoMe-kanalene deres som direkte reaksjoner på det som diskuteres i trådene om dem på KG. At de også poster i trådene, muligens med flere brukere, må vi derfor regne med, tenker jeg. Jeg synes også jeg ser en klar tendens til at de såkalte metakritikerne i bloggertråder på KG ikke lenger går for bloggerforsvar, men for sabotering av debatten og provokasjon som et mål i seg selv. De kjører igang diskusjon om brennbare tema på en mest mulig krass måte for å fyre opp debatten og hisse på seg trådens faste bidragsytere, ofte på tidspunkt i diskusjonen der ufordelaktige temaer for bloggeren diskuteres på en god og seriøs måte. Hvis det faktisk er bloggerne selv som står bak disse «raidene», kan de oppnå flere ting som vil være fordelaktige for dem, tenker jeg. Dvs de kan både få slagkraftige KG-debattanter til å bryte forumsregler og potensielt sett bli utestengt fra forumet og forstumme, OG de kan oppnå få økt trafikk til bloggen sin når ikke noe annet enn konflikt og drama trekker nye lesere.

  Uansett og bloggere selv står bak denne brutaliseringen og fordummingen av debatten på Rampelyset eller ikke, så dreier det seg i hvert fall om rene trollestrategier, Egmont-eide KG har de siste månedene tydeligvis bestemt seg for å slippe slike strategier helt fri, uvisst av hvilken grunn. Vi kan bare konstatere at bloggerne tjener på det – mens barna deres taper, fordi bloggerbarnas situasjon nå virkelig ikke kan bli belyst og diskutert i former og rammer som gir nødvendig rom for nyanser eller for de etiske dilemmaene debatten om den innebærer. Det er alvorlig, rett og slett.

  Likt av 1 person

 6. PS: Når det gjelder det konkrete med hvilken linje av anonymisering man skal legge seg på, tenker jeg at prinsippet om å tematisere utleveringen, men ikke barnas liv og identitet, er en god rettesnor. Men selvsagt får man ikke forklart hva man faktisk snakker om, eller hva som faktisk skjer med barn i blogglandia uten å bruke eksempler.

  Jeg merker meg også at anerkjente journalister i seriøse medier underlagt VVP er mer konkrete mht navnebruk og omtale av konkrete saker som omhandler barna i sin kritikk av eksponeringen. Jf kommentarartiklene «Alt må ikke deles» av Eirin Eikefjord i BT, og «Caroline Berg Eriksen bruker sin egen datter som annonse. Det er kanskje lov, men ikke greit» av Sarah Sørheim i Aftenposten.

  https://www.bt.no/btmeninger/kommentar/i/Bvxwg/Alt-ma-ikke-deles?spid_rel=2

  https://www.aftenposten.no/kultur/i/K5O2o/Kommentar-Caroline-Berg-Eriksen-bruker-sin-egen-datter-som-annonse-Det-er-kanskje-lov_-men-ikke-greit–Sarah-Sorheim

  Likt av 1 person

 7. Synes måten du dokumenterer på er god. Du sladder og snakker veldig generelt om barna det gjelder.

  Jeg har selv vært inne på tanken om man burde trekke seg helt ut av bloggerbarndiskusjonen av hensyn til barna, men slo det raskt fra meg. Bloggerforeldrene kommer nemlig ikke til å slutte før de kjenner det enten økonomisk, upopulært sosialt eller med sanksjoner fra myndigheter. Hadde bloggerne blitt flinkere til å merke reklame om det ikke hadde vært for KG og de som har meldt til Forbrukertilsynet? Neppe. På samme måte ser vi nå økt fokus på barns rett til privatliv både fra myndigheter og i sammfunnsdebatten. Jeg skal ikke påstå at BOTB, Om influencere og KG er ansvarlige for det alene men jeg er overbevist om at det bidrar.

  Bloggerforeldrene er umodne uten evne til å forstå at den oppmerksomheten og selv-utleveringen de selv higer så sterkt etter ikke nødvendigvis er det barna selv ønsker. Her må det dessverre en del voksenopplæring til. Om en stund kommer alle med gru til å tenke tilbake på det bloggerbarna blir utsatt for i dag. På samme måte som vi nå ser på røyking rundt barn med avsky.

  Likt av 1 person

 8. Det er så bra at du dokumenterer og argumenterer slik som du gjør, Asti!

  Jeg tror Aricia er inne på noe helt vesentlig i innlegget sitt over – jeg tror nemlig også at flere av de omtalte bloggerne deltar i debatten på KG. Det er de selsvgt i sin fulle rett til – men måten debatten dreies fra saklig saksstyrt debatt til angrep på debattanter og stadig gjentatte påstander om at man EGENTLIG bare er ute etter å snakke dritt om folk selv om man «later som man debatterer forettningsdriften» har vist seg å være ødeleggende for selve debatten.
  Selv blir jeg dritsur av å bli fortalt av andre hva jeg egentlig mener – det er noe av det aller mest arrogante og lite innsiktsfulle jeg vet om at noen hardnakket hevder å vite bedre enn meg hva jeg EGENTLIG tenker.

  Klart det kan vøre belastende for barn at foreldrene deres har blitt kritisert for valg de har gjort på barnas vegne. Samtidig tenker jeg at mange av disse barna vil synes det er veldig vanskelig å vite at barndommen deres har vært på utstilling. Det er jo bare å lese om erfaringene til kjendisbarn fra før some-tidsalderen, så skjønner man det.

  Og klart det er grader av utlevering – men når det gjelder akkurat CBE som du omtaler i dette blogginnlegget, så er jeg overhodet ikke sikker på at mors forsikring om at hun bare publiserer «delikate» bilder, gjør saken noe bedre. Er hun sikker på at barna vil like dette bare fordi hun bare har publisert «deliaaet» bilder av dem? Hun skriver mye om barna i tekst helt uavhengig av hvilke bilder hun publiserer. Barna – og/eller det faktum at hun har barn, brukes til stadighet i kommersielle innlegg – jeg nevner i fleng Jollyroom, Reima, babyshop, -vitamintilskudd, leverpostei, Lille Martine, gullkorn, miss mini me, diverse hudpleieprodukter (johnson&johnson, burt’s ble, lush). Hadde ungene hennes vært anonyme fotomodeller, hadde jeg ikke reagert på det – men her selges altså alt fra parkdresser til babyolje til lydbøker under liksomdekke av at småtassene i treasures as bruker og liker disse tingene. Helt uten at de vet det. Jeg får Truman-show-vibber. Og da mor la ut film av cup-cake-butikken og datteren på cruiseskipet fra reklamereisen med karibisk cruiseselskap, og datteren spør på filmen om hvorfor mor filmer – og mor sier at «jeg skal vise mormor hvor fint det er her». Det er jo en hjerteskjærende løgn. OG det tyder jo absolutt på at mor jo egentlig vet at dette ikke er greit, når hun velger å fortelle datteren noe som ikke er sant når hun spør.

  Helt greit at mor (og far) velger å leve regisserte deler av eget privatliv for vidåpne kanaler for å tjene til livets opphold. Virkelig IKKE helt greit å dra med egne, bittesmå ikke-samtykkekompetente barn inn i den samme virksomheten. Det er virkelig så utrolig trist og ugreit.

  Og tilslutt – da hun ble intervjuet i Dagbladet og sa at hun skjermet ungene mer, tenkte jeg «Så BRA! Endelig!» Og så viser det seg i ettertid at dette var noe hun sa i forkant av premieren for første sesongen av Bloggerne som hun var med på – antakelig for å ta brodden av kritikken. For den samme sesongen av «Bloggerne» åpnet jo for søren med et langt innlegg der begge barna har et nært og intimt øyeblikk med mamma og pappa før de skal gå i barnehagen. SÅ trist. 😦

  Likt av 1 person

 9. Enig med deg @Pøbelsara, og det er så trist når det man regner som profesjonelle influencere holder på slik. Tusen takk for kommentaren din. 🙂

  Liker

 10. Hei Asti, jeg prøver å logge meg på brukeren min på forumet men får denne feilmeldingen: 500 Internal Server Error
  An error occurred while processing this request.

  Website owner? Check your code and/or debug log. If you need assistance, contact support.

  Liker

 11. Caroline Berg Eriksen lokker nå med at alle de ukjente leserne veldig snart også skal få klyve inn på den minste sitt soverom. Kan ikke fatte at det er mulig. Det knyter seg i magen på meg når jeg tenker på hva barna vil føle når de finner ut at de har levd i et Truman show. Hvor mamma bare skal «filme litt så mormor ser hvor fint det er», for så å publisere videoen for 310 000 fremmede på Instagram 😢

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..