Annijor: Influencere i Dubai

Oppdatert 13.01.19 kl. 11:40

Annijor reklamerte for Norwegian og reise til Dubai den 10.01. Det er kritikkverdig, da Dubai blant annet er kjent for gjestearbeidere på slavekontrakter og underbetalte hushjelper uten rettigheter.

Det skal bli «spennende» å se hva Annijor formidler i sine SoMe-kanaler fra turen – «historien til undertrykkerne eller de undertrykte»? Vi får håpe at hun viser det samme engasjementet vedrørende arbeidsforholdene til arbeiderne der som hun har vist gjennom «Sweatshop» og «Knust Porselen«, men det er vel heller tvilsomt siden formålet med turen er å reklamere for Norwegian og Dubai. Med andre ord få flere til å reise dit, og det er ikke på den måten man får til endring.

Det er opprettet en tråd om «Bloggere i Dubai» på Kvinneguiden,  der en bruker blant annet legger ved lenker.

Jeg siterer fra https://www.dagbladet.no/kultur/hvorfor-dubai-trenger-pilotfrue/69194747

 

Så- lenge vestlige luksusdyr fortsetter å legge ut skrytebilder av luksusen i landet, har regimet faktisk ingen grunn i verden til å endre seg.

 

– Myndighetene ønsker naturligvis å formidle historien om luksus, mens de som frarøves helt grunnleggende menneskerettigheter av regimet er helt avhengig av at vi er mange som forteller den andre historien.

Og fra https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/7lKra3/kjendisenes-dubai-virkelighet

– I Dubai er turisme viktig. Og det blir viktigere, mye takket være våre egne bloggstjerner som jobber på spreng for å kaste glans over emiratet. Eksplosjonen i turisme har igjen ført til at arbeidsmigranter, hvor det jobbes på slavelønn nesten uten rettigheter eller sikkerhet for å holde hjulene i luftslottet og ferieparadiset Dubai i gang.

Norwegian uttaler følgende til VG den 13.01.19:

– Turisme bidrar til møter mellom mennesker fra ulike kulturer. Å bli eksponert for et annet tankesett og andre verdier kan bidra til at både lokalbefolkning og tilreisende får nye perspektiver på verden.

Har disse influencerne påvirket i en slik retning gjennom det vi får sett i deres SoMe-kanaler? Lenker til instagram og instastory som viser hva Annijor og hennes reisefølge fokuserer på:

Her kan man lese mer om temaet:

13 kommentarer om “Annijor: Influencere i Dubai

 1. Jeg hadde faktisk et bittelite godt øye til Espen H, leser ikke bloggen, men får opp snapen hans av og til. Du kan si det sånn at han er ute av synsfeltet nå.
  Å reise til Dubai på ferie er jo sammenlignbart med å reise til Sør-Afrika i hine hårde.

  Likt av 1 person

  1. Ja, det er skuffende hva influencere får seg til. Er de virkelig så uvitende som de gir seg ut for å være?

   Liker

 2. Dobbelmoralen er kvelende! Jeg lurer virkelig på hvor mye disse influencerne hadde vært villige til å lukke øynene for bare betalingen var god nok.

  Mange av disse tjener millionlønninger for å påvirke andre til å miste all moral og etikk som dem, virker det som. Kan ingenting stoppe galskapen?

  Likt av 1 person

  1. De tenker iallefall veldig lite på sitt eget rykte og troverdighet. Kortsiktig av dem, når det er dette de lever av.

   Liker

 3. det er liksom ingen grense for hva disse influencerne markedsfører. Jeg blir bare mer og mer opprørt over at det det virker som om de store aktørene i bransjen ikke har et eneste etisk ben i kroppen. Og når Espen H topper det hele med å karakterisere kritikerne som potetgullspisende, da blir jeg virkelig helt satt ut Hva ER dette for en bransje? Og hvorfor i all verden blander han folks eventuell kostholdsreferanser opp i forsvarstalen sin? Mener han at folk som spiser potetgull er diskvalifisert fra å mene noe om Dubai – eller fa å mene noe om noen ting som helst? Hvorfor i all verden er det en haug av bedrifter som mener at dette er folk som de ønsker andre skal påvirkes av og adoptere livsstilen (og shoppevanene) til?
  Jeg kommer til å trappe opp bruken av min forbrukerstemme ganske vesentlig. Jeg pleier å skrive saklige, korte mail hvor jeg bare opplyser om at jeg synes det er synd at //insert merkevare// ønsker å assosieres med //insert influenser som fronter gigakroppspress/eksponerer barna sine/ gir beng i menneskerettigheter/ annen uetisk oppførsel//.

  Og VG – som tidligere via Morten Hegseth har vært kritiske til bloggeres lovprisninger av Dubai som reisemål – de velger i dag at kjendisstoffet som fortjener oppmerksomhet på forsiden – nok en gang – er Sophie Elises pupper. verden har fanken meg gått helt av skaftet. 😦

  Likt av 1 person

 4. Halleluja. Takk for at du, Morten Hegseth og flere andre belyser dette temaet på sosiale medier. Jeg gleder meg til å lese innlegg på BOTB om denne turen.
  Jeg ble blokkert av EH fordi jeg hadde *liket* noen kommentarer i hans kommentarfelt, hvor noen stilte helt legitime spørsmål og ga konstruktiv kritikk til han og hans reisefølge. Blokkert fordi jeg er kritisk til denne Dubai-turen. Hva eeeeer det som skjer? Hvorfor skal alt av konstruktiv og berettiget kritikk merkes som hat, misunnelse eller What-so-ever av såkalte influensere? Og hvorfor blokkere folk som ikke er enig i det du gjør? Hvorfor klarer de ikke å gi et motsvar uten å kalle folk for surmaga kvinneguiden-kjerringer, kalle de misunnelige og fatshame? Han tok et valg å reise ned dit, sammen med en gjeng med bloggere, og det er klart at man stiller spørsmål med hva som er deres agenda. Det lyser sponsa-sol-og-shoppe-ferie. Hvorfor skal man karakteriseres som en potetgull-spisende person bak tastaturet, når man stiller et spørsmål? (Hva er forresten galt med å spise potetgull? Ta deg en bolle, EH. En bolle med potegull). Jeg kommenterer aldri på ulike forum, men nå er jeg så paff og irritert over Norwegian og disse influencerne, at nå må jeg bare delta i diskusjonen på SoMe. Jeg har selv vært i Dubai (for en god del år siden, da jeg var ung og naiv), og jeg ble truet med fengsel for en liten bagatell. Truet med fengsel for et kyss. På en restaurant hvor de faktisk solgte alkohol. Jeg trodde at de var mer *vestlige* på det serveringsstedet siden det var alkoholservering, men den gang ei. Med alt man leser i avisene m.m, hvordan kan man da virkelig reklamere for destinasjonen Dubai?
  Morten Hegseth ble hengt ut i den siste insta-posten fra EH, og EH trakk inn VG i diskusjonen som sitt sterkeste kort. Han mente at siden vg hadde skrevet om den nye skyskraperen i Dubai, så var MH dobbeltmoralsk i sin kritikk. Altså. Hæ? Hvorfor skal MH meninger svertes av en sak skrevet av en annen journalist? Hvis du googler VG + Dubai så kommer det nesten utelukkende negative nyhetssaker. Blant annet om en kvinne som ble arrestert da hun landet i Dubai, fordi hun hadde drukket et glass vin på flyet. Eller om flere kvinner som er fengslet pga at de har blitt voldtatt. EH bekjemper ingen sak ved å shoppe og vise frem popcorn på *date*.
  Slutt å dra til dette landet, boikott slike glam-turer som viser et ikke-reelt bilde av virkeligheten til de som lever der. En oppfordring til andre er å slutte å følge disse bloggerne, og ikke følge de på some. Jeg har slettet alle disse personene det siste året, og de eneste bloggerne jeg gir mine klikk til er denne og BOTB. BOTB og denne bloggen forer meg med den informasjonen jeg trenger, og de fronter viktige saker som må belyses. Jeg er så lei av å få kropp og uoppnåelig (og harry OG lite bærekraftig) livsstil trykt opp i trynet hver gang jeg logger meg på IG. De kan gjerne kalle meg for ei surmaga potetgull-spisende-kvinneguiden tilhenger, men jeg vil heller være det med mitt moralske kompass intakt, enn å være en sellout.
  Jeg håper solfaktoren deres er høy når moralen er lav, og at selvbruningen ikke renner mens de griller seg i Dubai med skylappene på. Takk for meg.

  Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.