Vixen: Etikk og moral

Oppdatert 17.01.19 kl. 13:00.

I dag arrangeres Vixen Influencer konferanse og paneldebatten skal handle om «Har vi mistet all etikk og moral i sosiale medier?» . Og senere i dag er det utdeling av Vixen Influencer Awards 2018. De har fått ny juryleder, Astrid Valen-Utvik. Hun har svart på hvilke kvaliteter bør en juryleder ha?

For meg er det viktig å holde en høy integritet i juryarbeidet, og hele tiden være tydelig på at vi jobber ærlig, systematisk og har de beste intensjonene om å finne frem til de aller beste influencerne i de ulike kategoriene.

Hun uttalte til NRK P2 at mange influencere ofte er for dårlig på etiske vurderinger, og viser til influencerne som takket ja til å reklamere for Norwegian og Dubai. En av de er finalist  i  Vixen Influencer Awards:

Ellers er det flere av finalistene som eksponerer barna i sine SoMe-kanaler, samt på reality-tv. De jeg har oversikt over er:

De har alle også brutt markedsføringsloven:

Og iallefall en av de ser ut til gjentatte ganger å ha brutt alkoholloven:

Hvilke signaler sender Vixen Influencer Awards egentlig ut her? De arrangerer konferanse med paneldebatt om etikk og moral, og juryleder viser til at de ønsker å finne de beste influencerne. Samtidig har Vixen Influencer Awards 2018 flere finalister med lav yrkesetisk standard. Dvs. influencere som bryter markedsføringsloven og alkoholloven, samt ikke følger barnekonvensjon art. 16 vedr. «retten til privatliv», når de velger å eksponere barn. I tillegg er der en finalist som var med i influencer-gjengen som ble sendt til Dubai av Norwegian. Amnesty har kritisert turen – «Norske influensere kritiseres for sponset Dubai-tur» og «Kritiserer bloggernes Dubai-tur: – Trist og provoserende!» . VG har også vist til at Forbrukertilsynet har henvendt seg til Norwegian med spørsmål om manglende merking av reklamen på den turen: «Forbrukertilsynet fører tilsyn med Norwegian etter Dubai-sponsing «.

Mener virkelig Vixen at de med slike finalister har funnet frem til de aller beste influencerne? Da tenker jeg at Vixen-prisen har liten verdi, for dette er ikke noe å «hylle».

En oppfordring til Vixen for neste år: Vær så snill utelat influencere som bruker barn i sine SoMe-kanaler. Jeg tror at prisen er viktig for influencerne, og at det er «eneste» som kan nytte, for å få slutt på denne triste eksponeringen.

Diverse:

2 kommentarer om “Vixen: Etikk og moral

  1. Det du dokumenterer og belyser her er helt hårreisende! Skjønner ikke at Vixen bare legger ned da 99% av bloggerne ikke er troverdige, heller ikke juryen. Makan til selvsleik opp etter hverandres ræv! Det er dét det hele handler om, spør du meg.

    Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..