VillaPaprika: Barn i SoMe

Av de jeg følger med på, så var Camilla Øvestad/VillaPaprika den som eksponerte barna mest i januar på instagram, jf. «Barn på IG (jan. -19).» 

I blogginnlegget «JEG HAR OGSÅ FORANDRET SYNET MITT..» deler influenceren sine tanker om eksponering av barn, der hun bl.a. skriver:

https://villapaprikablogg.no/jeg-har-ogsa-forandret-synet-mitt/

Det er noe med å se verden utenfor «egen navle». Ja, det kan sikkert oppleves som trist for henne, men hun er voksen og bør heller være opptatt av barnas rettigheter istedenfor egne følelser.

Jeg siterer fra «Barn, personvern og sosiale medier» av jurist Sara Eline Grønvold:

http://masterbloggen.no/blog/2013/06/24/barn-personvern-og-sosiale-medier/

Og:

http://masterbloggen.no/blog/2013/06/24/barn-personvern-og-sosiale-medier/

Det virker ikke som influenceren er klar over det, men bilder regnes som personopplysninger:

https://no.wikipedia.org/wiki/Personopplysning

Det betyr at så lenge folk kan kjenne igjen barnet som følge av delingen, vil det krenke barnets rettigheter. Det er alvorlig, og noe enkelte influencere bør ta til seg.

Hva hvis bildene er «delikate» eller «hyggelige»? Det spiller ingen rolle, da barnet trenger ikke å dele den oppfattelsen, når de kommer i tenårene. Da kan «delikate» og «hyggelige» bilder være flaut. Og disse bildene som blir vist frem til ukjente mennesker opp gjennom oppveksten kan få andre til å danne seg feil inntrykk av hvem den personen egenlig er.

Sara Eline Grønvold viser til:

https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/35597/173457.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Øvestad innrømmer nå at hun tidligere har delt for mye, og vil finne en annen vei som er bedre. Hvorfor da ikke se på hva fagfolk sier? For eksempel:

https://www.vg.no/rampelys/i/21AmE4/kritiske-til-bloggere-som-fronter-barna-boer-lages-nye-kjoereregler

Det som er frustrerende med influencere som velger å bruke barna i sin forretningsdrift, er at det virker som de har vansker med å forstå at barnas rettigheter går foran deres behov for å dele. Hva er det som gjør at det er så vanskelig? Er de altfor selvopptatte, slik at de klarer ikke å sette barnas behov foran egne? Er de rett og slett så dumme at de ikke forstår dette? Eller er det andre grunner? Jeg forstår ikke hva det i så fall skulle være, da det finnes ingen god grunn til å eksponere barna, så hvorfor gjør de det? Er det fordi bilder av barn gir flere «likes» enn bilder av dem selv?

Til slutt noen relevante lenker, hvis man ønsker å lese mer om temaet «eksponering av barn i SoMe»:

24 kommentarer om “VillaPaprika: Barn i SoMe

 1. 👏👏👏
  Er enig med deg i at VP er vel den værste til og eksponere barna sin. Blir uvel av å se dette.
  Tror ikke de bloggerene som eksponerer mye vil skjønne dette
  Nå skrev jo Anne Brith i ett blogginnlegg at det var slutt på å skrive om barna, de skulle få ha sitt privatliv i fred. Ser jo hvordan det gikk.
  Får håpe det kommer en lov snart som forbyr dette

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk. Ja, AB delte akkurat blogginnlegg med bilder og tekst om ene barnet, og så ser man stadig vekk bilder/film på instastory (jeg har ikke henne på snap, men har lest at det deles mye der også). Når det skrives innlegg om at man skal slutte med å eksponere, så er man vel klar over problematikken? Og så fortsetter man likevel.

   Liker

  2. Det er på Snapchat AB er ille. Det virker som det liksom er ok siden det forsvinner etter 24 timer.
   Å jeg reagerte som sagt sterkt på måten hun og Isabel eriksen filmet under konkurransen i Drammen forrige helg. De filmer småjenter på 7-8 år som gråt fordi de fikk se IE.. Dette er liksom dråpen for meg.
   AB er en voksen person og burde jo skjønne at dette ikke er greit

   Likt av 1 person

  3. Det er det eneste som kommer til å stoppe henne. Hun med andre bloggere har uttalt at «de gjør jo ikke noe ulovlig, da det ikke er noe lov mot eksponering av mindreårige». Hva deres indre moralske kompass bør si, det hopper de glatt over.

   Likt av 1 person

 2. Takk for at du kjemper for barnas sak! Det er hårreisende at slike bloggere tjener pengene sine ved å selge barnas privatliv på nett!

  Når skal denne rovdriften ta slutt?

  Likt av 1 person

  1. Enig, det er hårreisende. Og jeg forstår virkelig ikke at voksne mennesker får seg til å gjøre noe slikt mot barna sine.

   Liker

 3. Er det ikke på tide at annonsørene må stå til ansvar i forhold til denne barneeksponeringen også? Hvis annonsørene blir stilt til ansvar, vil de ikke velge å betale foreldrene for å eksponere barna sine for økonomisk kompensasjon. Når foreldrene ikke er sitt ansvar bevisst i forhold til barnas privatliv, så bør det flere grep til. Tenker med gru på CBE sin eksponering av barn på bloggerne, og snapchat. Hva hjelper det å ha god økonomi når man vet barna er med på å holde økonomien igang? Det i seg selv er helt vanvittig.

  Likt av 1 person

  1. Jeg har sendt mail til noen annonsører, men tenker jeg kan bli flinkere. Har jo blogginnlegg å legge ved som dokumentasjon. 😉

   Liker

 4. Vi burde alle bli flinkere til å kontakte annonsører, jeg skal ivertfall bli det. Her burde sterkere krefter ha følt ansvar for å stoppe dette, og som tidligere nevnt burde det blitt et regelverk mot dette. At disse «mamma/rosa/annonse» bloggene fronter familien sin som merkevare sier noe om hva slags refleksjon de har rundt dette. Det handler ikke om «å være stolt», men «hva kan jeg tjene på dette»?

  Liker

 5. Nok et saklig, engasjerende og informativt blogginnlegg! Fy flate så dyktig du er til å sammenfattet informasjon på en oversiktlig måte! Dette er jo bare nitrist, barna er prisgitt foreldrene som selger dem for klikk og likes på internett. Uff 😭

  Liker

 6. Det som er en del av problemet er jo at “barn selger” – folk “liker” barn. Det er jo helt åpenbart annonsørene ikke legger seg bort i hvordan influenserne pakker inn reklamen så lenge det selger.
  Derfor tror jeg det er fånyttes å kun ansvarliggjøre annonsørene fordi det tross alt er forbrukerne som leser, “liker” og gir respons.
  Derfor er det vel så viktig med folkeopplysning slik som du driver med, Asti. For når alt kommer til alt er det faktisk forbrukerne som gjør bloggere til interessante kanaler for annonsørene, ikke bloggerne selv.

  Likt av 1 person

 7. Ååå, jeg er så enig. Og ikke minst GLAD for at noen gidder å skrive om det på en saklig måte! Det skal mer til å avfeie dette når det ikke kommer fra et forum fullt av haters 🙄 Jeg sitter våken store deler av nettene nå pga problemer med amming, og har lest alle de interessante nettavisene fra A til Å, nærmest. I natt gjøv jeg løs på bloggere som ikke er rosa, etter anbefaling fra en venninne. Jeg leste blant annet om ei(?) som vokste opp med narsissistiske foreldre, og det hun beskriver er så utrolig skremmende og gjenkjennelig når jeg tenker på et par-tre mammabloggere. Shit. Det handlet om hvordan de opplevelsene former dem når de vokser til, og om et umettelig behov for å bli elsket og sett… behovet blir bare større og større uansett hva man gjør. Jeg så for meg diverse «togkræsj» i bloggverdenen de kommende årene, og da rant det litt over her. *hormonell* 😛

  Liker

  1. Tusen takk for tilbakemelding. 😊 Influencere lever et liv som dessverre kan påvirke samspillet mellom foreldre og barn. Jeg håper de er bevisst på det. Jeg deler imidlertid din bekymring.

   Liker

  2. Sorry, jeg trenger teskje. Mener du nå at noen bloggere har narsissistiske trekk, eller at de selv kan ha vokst opp under sånne forhold i og med at de har noe som minner om “oppmerksomhetsbehov på steroider”?

   Likt av 1 person

  3. Maria: Narsissistiske trekk er ikke forebeholdt bloggere, hehe. 😉 Ser at det jeg skrev kan tolkes begge veier, men det jeg tenkte da jeg leste det innlegget var at hennes beskrivelse av seg selv og andre som har vokst opp med sånne foreldre, var spot on om jeg sammenliknet med tre tilfeller hvor jeg har litt kjennskap til _foreldrene_ til «store» bloggere. Det kunne forklart mye om det var sånn det hang sammen, om du skjønner. Ikke at de har lik bakgrunn som hun som skrev innlegget, men bare akkurat den delen om hva det gjør med barn om de har narsissistiske foreldre.

   (Det er enklere å forstå hva jeg mener om du leser innlegget selv, men jeg vet ikke om det er ok å linke til det? Asti kan slette dette om det blir feil: https://dieversity.net/2019/01/17/a-vokse-opp-med-narsissistiske-foreldre-del-2/. Deler av det som står før første bildet er relevant, tenker jeg.)

   Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.