Hvorfor skrive om influencere?

Jeg tar det ofte for gitt at andre ser «verden» slik jeg selv gjør, og dermed reagerer når det blir begått urett (spesielt mot barn). I dag ble jeg påminnet at det er ikke alltid tilfelle, da en bruker på Kvinneguiden stilte følgende spørsmål i tråden om Caroline Berg Eriksen:

https://forum.kvinneguiden.no/topic/1256153-carolinebergeriksenno/?tab=comments#comment-22940561

Det kom flere gode svar. Jeg har valgt å lenke til noen av de:

Det er andre som heller ikke forstår hvorfor vi engasjerer oss. Jeg kom over dette blogginnlegget til Marthe Borge i går kveld (da noen hadde fulgt en lenke hit fra hennes blogg):

https://martheborge.blogg.no/utblasning-og-bachelorskriving.html

Denne influenceren hadde behov for en utblåsning, da hun mener at Caroline Berg Eriksen må få lov til å eksponere barna i fred. Hun begrunner det ikke ut fra barnas perspektiv, men mener Berg Eriksen må jo få lov til det. Drit i barnekonvensjonen artikkel 16.

Det er en leser som ber denne bloggeren om å lese gjennom et innlegg. Jeg mistenker at det er mitt – «Bruk av barn på morsdagen». Lenken er imidlertid fjernet fra kommentaren. Synd at andre ikke får lest det som tilsvar til blogginnlegget hennes). Hun har visstnok lest innlegget (mitt?), men deler ikke syn og mening. Fremdeles uten å begrunne hvorfor man skal se vekk i fra barnas rett til privatliv og retten til å skape sin egen digitale identitet (dvs. når barnet møter nye mennesker som voksne, bør de ha den samme retten som andre, dvs at ikke «alle og enhver»kjenner til store deler av barndommen deres):

https://martheborge.blogg.no/utblasning-og-bachelorskriving.html

Til orientering ble ikke bloggen «Influencere» opprettet med hensikt å arrestere en blogger. Det startet med at jeg samlet dokumentasjon på «imgur», da Kvinneguiden krevde det, og jeg ville unngå å bruke tid på å lete etter lenker/dokumentasjon hver gang det kom inn noen og forlangte det. Tanken var altså at å samle dokumentasjon kan være arbeidsbesparende Etter hvert innførte moderatorteamet regler om «kun et bilde» osv. pr. imgur, og det ble vanskelig å forholde seg til regelverket. Da kom ideen om å samle det i en blogg isteden. Så man kan takke Kvinneguiden for at denne bloggen ble opprettet.

Det handler altså om å samle dokumentasjon på uredeligheter blant noen influencere. De influencerne som holder seg innenfor lovverket og ikke bruker barna i sine SoMe-kanaler blir ikke omtalt her inne.

Hensikten er at de som vil kan lenke herfra ved henvendelse til Forbrukertilsynet, eller som leseren hennes gjorde – legge lenke i kommentarfelt eller diskusjonsforum. Dokumentasjonen kan også brukes hvis noen ønsker å informere eksempelvis media eller andre som kan være aktuelle.

Bloggen er altså opprettet for å dokumentere, slik at de som ønsker det kan spre informasjonen videre. Jeg sier heller «usj» til de som har opprettet nettsider for å skryte av seg selv, og påvirke samfunnet negativt.

Til de som mener jeg heller burde engasjert meg i noe bedre. Jeg har brukt og bruker mer av min tid på samfunnsnyttig arbeid enn gjennomsnittet, så hva jeg velger å gjøre med fritiden min tenker jeg får være opp til meg. 🙂

Reklame

20 kommentarer om “Hvorfor skrive om influencere?

 1. Heldigvis ser vi at dette også begynner å bli mer diskutert i media generelt, og argumentet om at noen bare vil «ta» bloggere, er misunnelig, osv. faller heldigvis bort da.

  Men dette er ikke god reklame for Kvinneguiden.no! Takk for ditt arbeid, «Asti». 🙂

  Liker

  1. Ja, heldigvis. Og nei Kvinneguiden virker å ville kneble debatten gjennom sitt regelverk. Tusen takk selv for kommentar. 😘

   Liker

  1. 😘 Jeg trives i jobben min og gjør der en forskjell, så de hadde nok fått nei, hvis det hadde skjedd. 😁

   Liker

 2. Åh nå ble jeg glad for at du skrev om dette! Det var nemlig jeg som kommenterte på bloggen til Marthe Borge. Jeg ble helt satt ut av både blogginnlegget hennes og tilsvaret på min kommentar. Jeg ville så gjerne fortsette den diskusjonen men syns faktisk det var vanskelig å finne et svar som kanskje ville «trenge inn» og ga egentlig litt opp.. Så får en bare håpe at hun selv leser innlegget ditt og kan gruble litt på hva det er vi faktisk reagerer på. Det er rett og slett skammelig at det finnes mennesker i 2019 som både rettferdiggjør OG forsvarer eksponering av uvitende mindreårige på en kommersiell blogg. TAKK Asti 😘

  Likt av 1 person

 3. Jeg kan ikke se et eneste argument som er for eksponering av barn. Ekstra ille er det når barna blir brukt for klikk / tjene penger.

  Det verste med CBE er at de begge vet at det er galt. Likevel eksponerer de barna. Det er ikke greit i det hele tatt. Barna kommer sikkert til å Google seg selv om noen år. Da finner de en salig blanding av bilder av seg selv + artikler i media om hvorfor de skjermer barna.

  Likt av 1 person

 4. Til Marte Borge sitt forsvar, så er hun ung og har ikke barn selv. De fleste som har levd en stund ser jo galskapen i bruke barna sine til inntekt og i tillegg være så totalt blottet for selvinnsikt og moral, at de faktisk gir blaffen i barnas rett til personvern.

  Likt av 1 person

  1. 😊 Det finnes heldigvis unge som klarer å ta barnas perspektiv, men du har nok rett vedr denne bloggeren.

   Liker

  1. Ja og modereringen fremstår som svært dårlig. Jeg har dokumentasjon på hva som ble slettet i den andre tråden før den ble stengt. Jeg forstår ikke hva moderatorteamet driver på med for tiden. Det bke bl.a. slettet henvisning til lenke med voksent innhold som dukker opp hvis man søker på et navn. Jeg har imgur med samme informasjon som ble slettet. Innholdet i den var i sin tid godkjent av forumansvarlig – https://imgur.com/a/xFORC

   Liker

 5. Jeg har fulgt rampelyset på Kvinneguiden i noen år og setter pris på ditt bidrag og den nye bloggen. En ting synes litt rart dog: Villapaprika skiller seg etter min mening ut på listen over de du følger på denne bloggen ved at hun ikke har en toppblogg med stor omsetning. Det er mange ikke-toppbloggere som eksponerer barn og bryter markedsføringsloven, så det er ikke åpenbart hvorfor du følger hennes profil fremfor andres. Hva skal til for at du begynner å gå noen etter i sømmene, og hva skal evt til for at du beslutter at en profil skal ut av lista?

  Likt av 1 person

  1. Godt spørsmål. 🙂 Da jeg opprettet bloggen var VillaPaprika på pluss minus 20. plass på Blogglisten – http://web.archive.org/web/20181030165552/https://blogglisten.no/
   og
   http://web.archive.org/web/20181102064931/https://blogglisten.no/ .
   Det samme var vel Annijor også. Slik at de var ikke så langt ned på topplisten. 🙂
   De ble igjen valgt ut fra hvilke influencere som jeg engasjerte meg i, da jeg deltok inne på Kvinneguiden.
   Hva som gjør at noen influencere skaper mer engasjement i oss enn andre, er vanskelig å si. Det kan være enkelte episoder som utløser det, eller det kan være «helheten». Med VillaPaprika handlet det om flere forhold – hennes utlevering av barn og eks., samt endel uklarheter rundt forretningsdriften (da hun drev butikk og nettbutikk).
   I tillegg deltok VillaPaprika på GMN med Sarah Eline Grønvold i diskusjon om eksponering av barn. 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..