Komikerfrue: Hykleri?


Oppdatert 21.02.19 (nederst med lenker og oppdaterte nyheter om saken)

Media skrev nylig om Komikerfrue-mannen:

Sigrid Bonde Tusvik tok opp beklagelsen i en podcast, og VG fulgte det opp med overskriften: «Sigrid Bonde Tusvik slår tilbake mot Ørjan Burøe: – Det er ett eller annet som skurrer«.

Komiker Sofie Frøysaa svarte med debattinnlegget «Når metoo-anklager blir bagatellisert av Norges største avis Er det slik vi skal behandle metoo-anklager?».

VG publiserte deretter artikkelen: «Ørjan Burøe-leiren slår tilbake mot Sigrid Bonde Tusvik: – Vi har aldri truet noen til taushet Sigrid Bonde Tusvik bommer grovt i tirsdagens podkast, mener Ørjan Burøes manager, Erland Bakke.«. I artikkelen finner man mailen som er sendt fra Burøe og manageren via advokaten til kvinnen:

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 20190213_203403.jpg
Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 20190213_203324.jpg
https://www.vg.no/rampelys/i/J1m8EX/oerjan-buroee-leiren-slaar-tilbake-mot-sigrid-bonde-tusvik-vi-har-aldri-truet-noen-til-taushet

Kommer dette virkelig fra en som samtidig legger seg flat og ber om unnskyldning?

Hadde jeg fått en slik mail, ville jeg oppfattet det som knebling av ytringsfriheten min,  hvis det handlet om at jeg ikke kunne skrive om noe som er offentligliggjort. Husk at saken om Burøe ble kjent i desember 2017, da Natt&dag skrev artikkelen: «Kjent komiker anklages for overgrep og seksuell trakassering» og Komikerfrue svarte med blogginnlegget «Når misbrukte blir misbrukere?  der hun offentlig navnga mannen, og skrev om MeToo. Blogginnlegget ble etter kort tid slettet, men det ligger bufret på nettet.

Selv om navnet til Burøe ble offentliggjort og knyttet til avisartikkelen har Kvinneguiden slettet diskusjoner om dette som «spekulasjoner og ryktespredning». Det er på sin plass å spørre om Kvinneguiden/Egmont beskytter influencere og deres ektefeller, eller om manageren har sendt brev/mail slik han gjorde ovenfor denne kvinnen:

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 20190213_204256.jpg
https://www.facebook.com/christoffer.schjelderup/posts/10161332718400487?comment_id=10161332835540487&reply_comment_id=10161333217355487&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%2372%22%7D


Siste ord i denne saken tenker jeg ikke er sagt/skrevet, for det virker som man bare har fått vite litt av historien. Viser til dette facebook-innlegget, der en komikerkollega tar et oppgjør med Burøe. Han skriver bl.a

https://m.facebook.com/christoffer.schjelderup/posts/10161332718400487

Og:

https://podtail.com/en/podcast/skamfrelst/ep-10-we-need-to-talk-about-orjan/

Komiker Christoffer Schjelderup har fulgt opp dette med debattinnlegg i VG – «Komiker reagerer: – Hvordan kan du være på mannens side i metoo?

Jeg forstår de som har blitt trakassert, og som ikke tror på unnskyldningen, når det ser ut som han «taler med to tunger». Beklagelsen til Burøe har nok også fremstått for mange som beregnende, da det skjedde samtidig som han lanserte podcast, samt har fått oppmerksomhet fra utlandet.

Helt til slutt vil jeg etterspørre medias rolle i dette. Er de kun ute etter å være mikrofonstativ for kjendiser, uten å sette noe kritisk søkelys på det de skriver om? Jeg har skrevet om «Medias rolle» her

Oppdatert 14.02.19

Noen historier:

Oppdatert 16.02.19

Jonna Støme i Ukeslutt (verdt å høre på):

Og fra Dagbladet:

Oppdatert 19.02.19:

Tusvik&Tønne:

Kemma skriver følgende på facebook:

https://www.facebook.com/kemma.hagen/posts/10156972306873320

Oppdatert 21.02.19:

Reklame

52 kommentarer om “Komikerfrue: Hykleri?

 1. Her var det mye nytt og interessant! Det har fått rykter om denne mannen lenge, og folk har syntes synd på den flotte kona hans.

  Dette innlegget satte det hele i et interessant perspektiv. Takk for en god blogg!

  Likt av 1 person

 2. Hei,
  Jeg la merke til at VG-journalisten som har dekket saken er venn med Burøe på Facebook? Er det vanlig? Hvor tett står de egentlig?

  Liker

  1. Helt vanlig. Er selv et halvkjent fjes og helt normalt å bli lagt til som venn på face av en journalist man har blitt intervjuet av. Innimellom er det for å smidigere kunne motta sitatsjekk og bilder på messenger enn på Mail. Og innimellom er det nok fordi journalisten ønsker å komme «nærmere kilden» ved å kunne ha lesertilgang på ting ikke alle har grunnet personverninnstillinger.

   Liker

 3. eg synes hele kjendisjournalistikken er en merkverdig greie. Ørjan står frem og fremstiller det som om han har flørtet med folk han ikke skulle ha flørtet med? OG journalisten setter alt på trykk. Hvis man må operere som mikrofonstativ for å få tilgang på kjendisstoff, så burde man, hvis man ønsker å fremstå som en seriøs medieaktør/avis, la VÆRE å opptre som mikrofonstativ. Selv jeg, som overhodet ikke ferdes i stand-up-miljøet har hørt om ØB. Han har drevet overgrep, i årevis – med mange, ikke flørtet. Dette er jo en sak som ligger rett under overflaten – og VGs kjendisjournalist MÅ jo ha hørt om dette før? Man kan selvsagt velge å ikke skrive om denne saken, utfra et ønske om å beskytte familien til ØB – men da bør de la være å skrive noe i det hele tatt, i stedet for å lage en sånn koselig hjemme-hos-reportasje, hvor overgrep blir skrevet om til litt antenneløs flørting.

  C-kjendiser har fri tilgang på kjendisjournalister i VG, Dagbladet og i både God Morgen og God Kveld Norge på TV2.
  Det sies at vi får de mediene vi fortjener – så da får vi begynne å si fra, da. I bloggen til Asti og i kommentarfelt på FB – og i henvendelser til ansvarlige redaktører.

  mvh Sinna-Pøbelsara

  Liker

  1. Tusen takk. Jeg har begynt å miste troen på media, jo mer jeg ser hvor mye kjendisene får «fri tilgang» til å uttale seg der. Media er snart bare et forlenget PR-byrå for dem.

   Likt av 1 person

 4. Jeg så en kommentar på Christoffer sitt innlegg om at en annen komiker (?) hadde skrevet et innlegg på fb der han tok saken Ørjan i forsvar og nyanserte saken. Noen som vet noe om dette? Personen som skrev kommentaren nevner ikke navn, men hadde vært interessant å se.

  Likt av 1 person

  1. Enig.
   Han kan gå ut med omfanget og alvorlighetsgraden, slik at folk ikke fortsetter med misoppfatninger om at dette gjelder kun Sigrid.

   Liker

 5. Hatten av for deg, Asti! Tenk om rosabloggere og andre tvilsomme SoMe-personligheter som Burøe hadde hatt et snev av din samvittighet og moral! 💪👌👍

  Likt av 1 person

 6. Altså, det er jo innrømmelse av skyld mellom linjene her. “Ring meg om jeg har gjort noe dritt mot deg?” ?!? Hvor mange gjelder dette egentlig og hvor lenge har det pågått?!?
  VG beskytter Ørjan gjen!

  Det blir vanskelig å føle med Marna når hun tydeligvis har visst om dette lenge og beskytter overgriperen her og ikke de som har vært utsatt for dette , som prøver å advare henne. Om hun ikke tar avstand snart så vil hun virke medskyldig i enda større grad.

  Likt av 1 person

  1. Hun la ut et bilde på IG hvor hun viste fingern til folk som mente noe, etter blogginnlegget hun slettet da han ble sparket fra Latter og natt og dag hadde publisert artikkelen.

   Likt av 1 person

 7. Om Marna faktisk viste fingeren så mister jeg all sympati for henne her. Hun burde ta et ordentlig standpunkt her ellers vil hennes omdømme også gå med i dragsuget. Hva med litt sympati for sine medsøstre?

  Likt av 1 person

  1. Jeg skal ikke forsvare Marna, men vi vet ikke hva som gjør at hun reagerer slik hun gjør. Jeg forstår imidlertid reaksjonen til folk, og hun gjør nok lurt i å få råd utenfra.

   Liker

  2. Edit: Det er en IG film fra isbading, hvor hun viser fingeren på slutten. Ligger forsatt på IG hennes fra desember i fjor. Tenk at denne fyren er pappa til gutter, hva slags forbilde er du hvis du holder på slik langt opp i 40 årene?

   Liker

 8. Nei, det er ikke godt å si. Men det var noen som kommenterte det på KG at det var til kritikerne? Husker ikke helt sammenhengen her, ganske sikker på at kommentarene ble slettet. Kudos til de som står fram og forteller sin historie.

  Likt av 1 person

 9. Det er begrenset hvor mye sympati man kan føle for et menneske som renvasker en overgriper igjen og igjen og som omtaler hans ofre som løgnere. Men hans livsløgn har nok også blitt hennes.

  Likt av 1 person

 10. Hørt den siste podcast-episoden til Linnéa Myhre? Her nevner hun et (nå slettet) gammelt innlegg som Marna skrev, hvor hun tar Ørjan i forsvar, men også nærmest bekrefter det som på den tiden bare var rykter. Her forteller også Stine om en episode hun hadde med Ørjan. Har du sett noe til dette sletta innlegget, det eksisterer visst fortsatt? Man skjønner jo nå hvorfor Atle Antonsen klikka totalt for et par år siden. Også veldig interessant å høre Jonna fortelle hvor lenge dette faktisk har pågått.

  Likt av 1 person

  1. Uff, unnskyld! Ser jo nå at du har lenket til det innlegget Linnéa snakker om i dagens podcast. Sitter med øyedråper og det som er, så jeg klarte ikke å lese hele teksten.

   Likt av 1 person

 11. Jeg synes det er forkastelig det som nå er kommet frem som ØB har gjort. Det er supert at det kommer frem i lyset og at bransjen tar et kraftig oppgjør!! Det er ikke akseptabel oppførsel i komikermiljøet, ei heller andre steder! Det vet alle!!

  Men, det som slår meg er følgende:
  Dette er tydeligvis noe «alle» i komikermiljøet har visst om i alle år. Ingen har (så vidt jeg vet) gått ut med dette før. Hvorfor har ingen satt ned foten før nå? Skjønner at ikke jentene har villet si noe, men hva med mannlige kolleger som tydeligvis har visst hva som foregår? Har ØB hatt så mye makt at ingen ville stå opp opp mot han? Har andre kolleger av han sett på det som en spøk og ledd av hele greia (spekulasjoner fra min side, for jeg aner ikke..), og nå så er de redd for ar navnene deres skal komme frem som «han som visste man bare lo isteden for å gjøre noe»? Jeg aner ikke altså, men hvis det er slike at andre visste så er det flere som bør gå i seg selv.

  Og:
  Marna. Min forståelse er at ØB og Marna har vært gjennom en tøff tid. Vi skjønner hvorfor men vi som lesere aner ikke ALT de har vært gjennom. Vi aner ikke hva som foregår mellom de. Vi ser bare en liten brøkdel av livet deres.
  Vi aner heller ikke hva barna eventuelt opplever/ forstår/får høre på skolen osv osv.
  Kommentarer som at Marna støtter ØB syns jeg er unødvendige. Hun er kone, hun er mor, hun må ta vare på seg selv. Hun gjør det hun mener er best for seg og barna.
  Jeg tror ikke hun støtter ØB i det han har gjort, men jeg tror de har ordnet opp seg mellom og ønsker å bevare familien samlet og se fremover. La de få lov til det!!!

  At ØB må stå for det han har gjort? Ja!
  Må resten av familien bli involvert i dette? Nei, det syns jeg er unødvendig. De er ikke ansvarlig for hans handlinger.

  Nå får jeg nok mye hat mot meg, men det får så være.

  For ordens skyld: jeg syns det er forkastelig det ØB har gjort og håper det ikke skjer igjen, verken med han eller andre menn og kvinner (for det er kvinner der ute også som er skyldig i samme ting som ØB).

  Likt av 1 person

  1. Er visst flere i bransjen som har snakket direkte til Ørjan, vi husker vel alle tekstene fra Atle Antonsen? Det er også «mindre» folk i bransjen som har sagt i fra, det har endt med trusler fra Ørjan om karrierer som kan legges i grus, fordi han har så mye makt. Det ble jo skrevet en artikkel i Natt & Dag, men den gang ble ØB anonymisert (why?!). Det endte jo opp med at han etter hvert ble nektet å holde stand-up på mange klubber i Norge, men folk utenom miljøet visste jo ikke dette, og dermed kunne han holde karrieren vedlike ved å turnere og hyres inn privat. Det har blitt varslet flere ganger i flere år, men JA, han hadde visst såpass med makt i miljøet. Det er også flere som kan vitne om at de ble alvorlig trakassert via sosiale medier etter de hadde forsøkt å sette en stopper for uønskede tilnærminger.

   Liker

  1. Tusen takk for deling.
   Den ligger i blogginnlegget, men «drukner» kanskje i alt annet? 🙂 Se under «oppdatert 14.02.

   🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..