Caroline Berg Eriksen: Hvorfor er det problematisk å dele fra barnas liv i sosiale medier?

 På Kvinneguiden dukker det innimellom opp kommentarer som går på at man ikke forstår problemet med at Caroline Berg Eriksen deler fra barnas liv, da bildene er delikate og tekstene fremstår uskyldige. På bakgrunn av at det er et tilbakevendende tema har jeg samlet gode svar fra fagfolk og legfolk, som jeg håper viser hvorfor det er problematisk:

Barnepsykolog og professor Willy-Tore Mørch har uttalt:

https://www.vg.no/rampelys/i/21AmE4/kritiske-til-bloggere-som-fronter-barna-boer-lages-nye-kjoerereglerJurist Sara Eline Grønvold viser til:

https://www.barnevakten.no/trakker-du-over-barnas-rett-til-privatliv/


(Bilder der barn kan identifiseres regnes som personopplysning i følge Datatilsynet). 

Og:

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er screenshot_20190214-130806_chrome.jpg
http://masterbloggen.no/blog/2013/06/24/barn-personvern-og-sosiale-medier/Innlegg fra noen brukere på Kvinneguiden:

Jeg tenker at det er verdt å merke seg at deling av bilder skal være direkte til barnas beste. Slik at argumenter som «det er ingen som vet hvordan barna vil reagere når de blir store» er helt feil premisser. Det er kun hvis man er sikker på at delingen av bilde (og tekst) vil være til barnas beste, at man kan gjøre det. «Barnas beste prinsippet» gjelder uansett om bildene er delikate eller flotte, og om teksten der og da kan fremstå som uskyldig.

Annet som er viktig å kjenne til er at barna har rett til privatliv, samt rett til å skape sin egen digitale identitet. Så lenge folk får så mye informasjon gjennom tekst og bilder om disse barna, mister de denne retten, og når de kommer i tenårene vil andre mennesker sitte med kunnskap om dem, som de selv kanskje ikke vil at andre skal vite før man har blitt kjent. De får kanskje ikke sjansen til å møte andre mennesker med «blanke ark», og selv bestemme hvilket inntrykk andre kan få av dem.

Barnets beste og barns rett til privatliv er nedfelt i FNs Barnekonvensjon.

Når det er klart, så spiller det ingen rolle om den voksne, i dette tilfellet Caroline Berg Eriksen har et behov for å vise frem familielivet på den kommersielle bloggen sin. Om det er et problem, så er det hennes. Og noe hun må løse uten å krenke barnas rettigheter. Det er noe med at hvis man svarer «ja, men jeg/bloggen/bedriften trenger det», da er man på feil spor. Det er kun unntaksvis at deling av bilder på sosiale medier kan være til barnas beste. Jeg vet ikke om at det har skjedd hos Caroline Berg Eriksen noen gang.

Til slutt vil jeg svare på et spørsmål som også stadig vekk dukker opp, og det er hvorfor «du/dere» bare bryr dere om Caroline Berg Eriksen? For det første stemmer ikke det, for de fleste er opptatt av andre influencere også, men jeg forstår hvorfor spørsmålet kommer, for tråder om Caroline Berg Eriksen engasjerer mer enn andre. Det tror jeg handler om en kombinasjon av bl.a. disse to årsakene:

 • Bransjen selv (Vixen) sa det så «godt», da de delte ut æresprisen: «Juryen ønsket i år å hedre en person som har vært med å definert bransjen vår.«. En influencer som har en slik rolle vil bli vurdert nøyere pga påvirkningen hun har på andre influencere. Les evt. mer om æresprisen her.
 • Det har vært avdekt flere kritikkverdige forhold ved influenceren. Her ligger en oversikt


12 kommentarer om “Caroline Berg Eriksen: Hvorfor er det problematisk å dele fra barnas liv i sosiale medier?

 1. Dette må være noe av det beste jeg har lest om hvorfor det ikke er greit å eksponere barna. Du har en helt unik kombinasjon med dokumentasjon og saklig gjennomgang av fakta. Det er mye bra som skrives på kg. Synd mange avfeier det.

  Likt av 1 person

 2. Hei Asti. Burde ikke siste blogginnlegg til Anne brith vært merket med reklame for egen Bok? Gjelder jo ig og Snapchat også

  Liker

 3. Jeg er veldig nyskjerrig på hva du tenker om bokutgivelsen til Anne Brith Davidsen. Kommer du til å skrive noe om det?

  Bloggen din har etterhvert blitt et viktig motstykke til bloggernes propaganda, om det kan kalles det. Jeg setter stor pris på de du skriver og de kloke, tilbakelente meningene du har. Takk!

  Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.