Anne Brith: Ukeslutt uten styring

Oppdatert: 10.03.19 kl. 21.00

Anne Brith møtte i dag Trude Susegg fra Egmont hos Ukeslutt (lenke).

Oppsummering

Programlederen startet med å vise til at Anne Brith drømte om å få egen diskusjonstråd på Kvinneguiden, og det fikk hun i august -15, men det ble ikke slik Anne Brith hadde tenkt. Anne Brith mente det som ble diskutert var totalt uakseptabelt. Programlederen spurte om dette ikke er slik som følger med det å være i offentligheten. Anne Brith viste til at Egmont har redaktøransvar, og at barna hennes har blitt negativt omtalt, og at hun har sendt over 150 eposter til Kvinneguiden. Videre har hun anmeldt Kvinneguiden med forumansvarlig og digital direktøren denne uken, der hun har lagt ved beviser i saken. Anne Brith bekreftet at hun går sterkt ut mot Kvinneguiden.

Programlederen leste opp noen stygge kommentarer, for så å spørre hvorfor Kvinneguiden ga folk plattform til å skrive sånt? Susegg tok opp at det er endel påstander og punkter i boken som det fremstilles kommer fra Kvinneguiden, men som er tvilsomt har stått på forumet. Og om det hadde stått ville det ha blitt slettet umiddelbart. Susegg er tydelig på at de ikke gir en arena for den type … (vanskelig å høre hva hun sa, da programlederen snakket i munnen på henne). Susegg ville ha svar på om de var fra Anne Brith sin blogg eller fra Kvinneguiden, da de er skrevet i «du-form»? Anne Brith svarte da:

Poenget er ikke hvilke kommentarer som har stått hvor. Poenget er jo at dere legger til rette for hets og sjikane. Og det store bildet er jo at annonsørene… dere har jo dette forumet for at det er godt besøkt. Og det er annonsørene som faktisk betaler for dette. Dette er uetisk, umoralsk og faktisk har en strafferettslig side.

Programlederen opplyste om at hun har vært innom Kvinneguiden, og lest i kommentarfeltet. Hun siterte en kommentar, og påstod at den har ligget på Kvinneguiden i over 1 år. Alle var enige om at den kommentaren ikke var i orden. Susegg viste til at det er viktig å se på konteksten til en kommentar. Dette ble ikke fulgt opp av de andre.

Avslutningsvis gikk Anne Brith ut mot muligheten for å være anonym på Kvinneguiden.

Min mening

Programlederen fortalte at influenceren fikk sin første tråd i august -15. Det var synd at ingen da spurte hvorfor Anne Brith påstår at hun har blitt diskutert på Kvinneguiden i snart 8 år. Les mer her.

Jeg ble overrasket over at Anne Brith ikke måtte svare på spørsmål om hvor de groveste kommentarene er fra, og hva som faktisk er fra Kvinneguiden, når det er dette forumet hun går sterkt ut mot. Her gjorde programlederen en slett jobb.

Når det gjelder Anne Brith sin mening om anonymitet på nettet. Hun valgte selv i årevis å la folk kommentere anonymt på sin blogg, men mener at Kvinneguiden skal fjerne den muligheten. Jeg savner fakta i diskusjonen. Forskning viser at det er mest netthets under eget navn. Les mer om det her.

Mitt inntrykk er at Anne Brith har hatt et negativt syn på Kvinneguiden, og samlet bevis for å dokumentere det. Det er forsåvidt greit, men ikke når man samtidig er utydelig og ikke ønsker å si noe om hva som faktisk kommer fra Kvinneguiden. Det er urederlig.

Jeg er enig med Susegg i at det er viktig å se på konteksten til en kommentar, da Anne Brith blander sammen hva som er kritikk, hva som er usakligheter og hva som er hets. Jeg har tatt for meg 3 kommentarer som man finner på Kvinneguiden. De har Anne Brith vist til er hets, og det er også lett å tolke de som det, hvis man ikke vet bedre. Kommentarene er rettet mot atferden hennes, og ikke kropp/utseendet. De er ikke i nærheten av hets, men de er usaklige og unødvendige. Les mer om det her. Det er urederlig å legge ut skjermbilder fra kommentarer uten å ta med kontekst, og fremstille de som hets, når de ikke er det.

Anne Brith tok som nevnt opp at Egmont har redaktøransvar. Det er verdt å ta med seg at forumet modereres etter et regelverk som man finner her, og noen av reglene er strengere enn norsk lov. Barn har ekstra vern på Kvinneguiden. Les mer om det her. På Kvinneguiden har de altså hatt et vern mot omtale. Noe Anne Brith har ment de ikke trenger på hennes plattformer.

Det er mange som reagerer på at rapporteringer ikke blir tatt til følge, så Anne Brith er ikke alene om å føle på at man ikke blir hørt. Etter min mening burde Egmont ha ansatt profesjonelle moderatorer. Når det er skrevet, så har Anne Brith sin tråd blitt fulgt tett opp av moderatorteamet, der brukere har ment at der har vært en forskjellsbehandling, dvs. hennes tråd har blitt moderert strengere enn andre på Rampelyset.

Det slo meg da Anne Brith beskrev forumet som uetisk og umoralsk at det er jo akkurat det mange mener om blant annet hennes eksponering av barn. Forskjellen er at Anne Brith mener det er greit å si fra flere ganger, dvs. sende 150 eposter til Kvinneguiden. Det er det imidlertid ikke hvis andre sier fra om eksponering. Da skal man isteden godta at hun er uenig, og ikke si fra flere ganger. Både Anne Brith og Egmont selger annonser, og bør tåle å ta i mot kritikk hvis noen mener de driver uetisk og umoralsk.

Hva med Anne Brith og redaktøransvar i kommentarfeltet på bloggen? Selv ikke etter en leser gjorde henne oppmerksom på at kommentarfeltet innehold nedsettende kommentarer var hun villig til å gjøre noe. Det var visstnok ikke så nøye med. Les mer om det her. Synd at programlederen ikke leste opp fra Anne Brith sitt kommentarfelt på bloggen (eller blogginnlegg), for da hadde NRK fått vist flere sider av en sak. Det feilet de stort på.

Etter programmet var det en klok bruker på Kvinneguiden som oppdaget at kommentaren som programlederen leste opp, og som alle mente ikke burde ha fått stått, kom ikke fra Kvinneguiden, men fra forumet «Foreldre&barn» – direktelenke:

Anne Brith fikk dermed med sin deltakelse i Ukeslutt lov til å henge ut Kvinneguiden, med god hjelp fra programlederen, uten at noen kom med et eneste eksempel på hetsende kommentar fra forumet. Helt utrolig og kritikkverdig.


39 kommentarer om “Anne Brith: Ukeslutt uten styring

 1. Godt oppsummert! Det var en merkelig opplevelse å høre hvordan programleder var subjektiv og manglet research. I sånne tilfeller holder det ikke å lese boken og kikke innom debattforumet det var snakk om, og det gjorde vondt i ørene når Egmonts representant ble avfeid når hun ville si noe om kontekst kontra løsrevne sitater. Skuffa over NRK.

  Jeg ser på KGuiden at «ingen» leser denne bloggen, kanskje bare noen fra Rampelysforum. Er det frekt å spørre hvor stor trafikk du har?

  Liker

  1. Tusen takk. ❤

   Nei, det er ikke frekt å spørre.
   Lesertallene varierer:
   – I går 2141 besøkende og 5924 visninger.
   – Da jeg ikke hadde lagt ut blogginnlegg på 3 dager, den 06.03. hadde bloggen 986 besøkende og 2787 visninger.
   – Rekorden hittil var 20.02.: 5046 besøkende og 13357 visninger.

   Hvis jeg skal sammenligne med https://blogg.no/ (listen viser der det totale antall sidevisninger siste døgn. Kilde: Google Analytics), hadde jeg vært på en 15. plass med 5924 visninger i går.

   Jeg er veldig takknemlig for alt av besøk og kommentarer. ❤

   Likt av 1 person

 2. Nå synes jeg snart Egmont må komme på banen og forsvare KG brukerne! Dette går jo ikke an! Bra innlegg Asti!

  Liker

  1. Enig med deg. Synes moderatorene gjør en god jobb der inne. Selvsagt kan noen stygge kommentarer bli oversett og ikke moderert bort.

   Liker

 3. Veldig svakt forberedt intervju fra NRKs side. Når programlederen leser opp en kommentar som skal være fra KG, men er fra et annet forum, ramler all seriøsitet ut av debatten. At Davidsen heller ikke ble presset på svaret sitt; «samme hvor kommentarer kommer fra», er også kritikkverdig. Hvis anmeldelsen gjelder KG, må selvsagt kommentarene som omtales komme derfra. Man ser tydelig i boka at så ikke er tilfelle. Davidsen har sendt mail til KG angående deres redaktøransvar og det de publiserer av kritikk mot Davidsen, hun tenker ikke over eget redaktøransvar og hvordan hun har driftet bloggen og sine SoMe-kanaler som en av de verste mht eksponering av barn. DET kaller jeg uetisk, uansvarlig og umoralsk.

  Asti: takk for saklig og godt oppsummmert innlegg om intervjuet!

  Liker

 4. Godt oppsummert! Jeg sitter igjen med en litt surrealistisk følelse, er det dette lisenspengene mine går til?

  Anne Brith har kommet med noen ganske drøye påstander om Kvinneguidens rutiner ellers også. Hun sier blant annet at forumansvarlig deler ut ip-adresser, slik at hun kan spore opp kritikkers. Jeg håper de setter henne til veggs, også på dette!

  Jeg sender link til dette innlegget til NRK!

  Likt av 2 personer

 5. Jeg tror at her trår media rolig mtp på VVP, for å beskytte henne fra seg selv. I tillegg er det en måte for NRK å gå løs på Egmont som eier tv2. Dette handler ikke ABD eller boken hennes men klikk.

  Liker

  1. Hmmm. Tro om du har et poeng? Den har jeg ikke tenkt på.

   Tilføyelse: Hvorfor tillot Tv2 intervjuet på GMN, når boken henger ut Egmont?

   Liker

  2. Nei, det tviler jeg (dessverre) sterkt på.

   Media har svært lite ressurser til undersøkende journalistikk, tradisjonelle mediehus sliter med å tjene penger. De har neppe undersøkt særlig dypt, annet enn å se at hun er en person som ofte klarer å komme med utspill som skaper debatt. Billig innhold for dem mao.

   Dessuten, så er det som foregår komplekst, på den måten at en må sette av tid for å virkelig få oversikt. Det er kommentarer og utsagn spredt over flere plattformer, i en kontekst som er ukjent for mange.

   Det er helt typisk, at nyansene da forsvinner – og den som forteller den enkleste historien, som oppfyller eksisterende fordommer er den som lettest blir hørt. Virkeligheten passer sjeldent i tabloid format :-/

   Liker

  3. Jeg tror ikke GMN visste at Egmont er omtalt så mye i boka til Davidsen og de visste nok heller ikke innholdet i boka da de lot henne komme. Muligens følte de seg brukt og muligens har de fått beskjed fra noen over seg om at Davidsen ikke skulle få mer taletid.

   Liker

 6. Som vanlig, veldig bra innlegg. NRK burde skamme seg!

  Supert at du la ut antall besøkende og visninger på bloggen din. Fortsett gjerne med det 😊
  Jeg er innom minst en gang om dagen. Så det var tre laange dager 😂

  Liker

 7. Helt utrolig at programlederen viste til en kommentar fra et helt annet forum, og fremla det som om at det var fra Kvinneguiden. Det viser bare hvor dårlig jobb programlederen gjorde i forkant.

  Det er så mange kristiske spørsmål Anne Brith burde blitt stilt til veggs med, som media burde tatt tak i, men istedenfor lar de henne få bruke kanalene deres til å spre bullshit, uten å måtte svare for seg selv.

  Jeg kjenner at jeg blir provosert over dette.

  Jeg skjønner ikke hvorfor akkurat Anne Brith blir skjermet mot kritiske spørsmål av media. Jeg tror ikke det handler om VVP, da ville i så fall det logiske være å ikke gi personen mediatid overhodet.

  Liker

  1. Jeg er så enig. Jeg tror alltid at det kommer noe godt ut av slikt, og at på sikt kan dette være med på at media forstår at slik kan de ikke holde på. ❤

   Liker

 8. Jeg tenker at det store spørsmålet er : hvorfor fikk ikke Davidsen taletid på GMN etter at boken ble sluppet og hun hang ut Kvinneguiden i boken? Hva har KG tenkt å gjøre med dette i etterkant? Hun var ikke aktuell på TV2 sine nettsider i går heller, men var på nyhetene. Historien er ikke ferdig skrevet enda, selv om ABD bruker mye krefter på å gjennopprette eget rykte. Hun er helt avhengig av det for å få blogghuset til å gå.

  Liker

  1. 🙂 Ja, det var veldig uklart hva som egentlig kom fra Kvinneguiden, og så skulle de diskutere hva som foregår på forumet med slike premisser. Helt håpløst og dårlig journalistisk arbeid. Jeg har hatt veldig respekt for journalister, så dette er trist å følge med på. (Jeg vet at der er gode journalister, så jeg håper at noen av de snart melder seg på, for dette er ikke bra for «yrkesgruppens rykte»).

   Likt av 1 person

 9. Det var synd at representanten fra KG ikke var mer munnrapp. Jeg følte at de to andre overkjørte henne. Jeg trodde at programlederen skulle være objektiv. Bra at det kom fram på KG at sitatet ikke var fra KG. Jeg har mistet helt troen på journalister etter alt de har skrevet om/rundt AB. (Nå har jeg alltid tatt historiene deres med en liten klype salt.)

  Liker

 10. Veldig bra å se at noen påpeker det som egentlig foregår her! Hvis hun beskyttes iht. Vær Varsom-plakatene, hvorfor lar de hevbe uttale seg da?
  Nå må snart noen andre enn deg og BOTB se litt nærmere på selvmotsigelsene fra dette mennesket og få en slutt på dette.

  Liker

 11. Hei
  Kan du endre verbet fra «å legge» til «å ligge» i fjerde avsnitt, til «.. har ligget på Kvinneguiden..»

  Liker

 12. Jeg hørte ikke det programmet og for å være helt ærlig, jeg har både ABD og alt om henne langt opp i halsen. Jeg deltar ikke på KG, men er ofte innom bloggen din Asti. Trenger man så mange andre nyhetskanaler? Joda, vi trenger mange for å få med nyanser.

  Liker

  1. Asti: Jeg så at du har lenket til samme innlegget under AB Diverse. Der kom jeg inn på web.archive.org og fikk lest hele innlegget. Scrollet meg nedover og klikket på flere innlegg, men de kom jeg ikke inn på.. Fikk opp: «Hrm.

   The Wayback Machine has not archived that URL.
   This page is available on the web!»

   Liker

  1. Kopien på UI er en ganske utrensket utgave, dessverre. Thigh Gap, knekkebrøddietter og jeg vet ikke hva er fjernet fra den. Ønsker man å finne noe før hun gikk over til UI så er det waybackmachine som gjelder og alt etter hun gikk over på UI finner man på Bloglovin.

   Liker

 13. Ok, men web.archive funker dårlig her. Uansett, hvis noen gidder å gjøre grundig reseach, så finner de sannheten. Får håpe advokaten til «Egmont» gjør en grundig jobb! Når sitat hun bruker er tatt hos andre bloggere og ligger på andre forum enn KG, kan man lure på hvor alle de andre sitatene er hentet fra.

  Liker

  1. Beklager at jeg ikke fikk svart deg før nå. Jeg har også sett at lenken til UI-bloggen ikke får opp alle blogginnleggene. Derfor bruker jeg web.archive. Dumt at du ikke får de opp.
   Tusen takk for at du la igjen kommentarene dine. Setter pris på de. 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.