Anne Brith: Varsel om å stoppe boken

Oppdatert 13.03.19 kl. 19.20

Aftenposten skrev i dag at Anne Brith har blitt saksøkt, jf. https://www.aftenposten.no/kultur/i/3jWoMv/Tidligere-toppblogger-Anne-Brith-Davidsen-saksokes-for-innholdet-i-ny-bok

Dette bekreftet Anne Brith og forlaget ovenfor Dagens Næringsliv:

Anne Brith «reklamerte» også for det på instastory:

Det kan derfor se ut som Anne Brith og forlaget mener det er god PR, da det er de som informerte pressen om dette. Det viser seg imidlertid at de er ikke saksøkt. Fra https://www.dn.no/boker/hyrer-advokat-for-a-stoppe-bloggerbok/2-1-564574

Vi har ikke saksøkt Davidsen eller forlaget, men sendt et prosessvarsel for å få trukket boken fra markedet

Jeg vil gjerne påpeke at mitt inntrykk er at forlaget i pressemeldingen forsøker å fremstå som et offer – fra https://www.aftenposten.no/kultur/i/3jWoMv/Tidligere-toppogger-Anne-Brith-Davidsen-saksokes-for-innholdet-i-ny-bok

En farlig samfunnsutvikling at enkeltpersoner forsøker å stoppe bøker de ikke liker, mener forlegger.

Samtidig som de selv gir ut bok, der formålet er å kneble diskusjoner om påvirkere, bare fordi forfatteren ikke liker forumet. Fra https://www.helg.no/nyheter/boklansering/nettvett/anne-brith-vurderer-a-starte-virksomhet-i-mosjoen-jeg-er-sa-glad-i-hjemplassen-min/s/5-24-404964

Jeg var med på ukeslutt på NRK hvor jeg debatterte mot eierne av Kvinneguiden. Mitt mål med denne boka er å få rampelyset på Kvinneguiden lagt ned. Man må ha trua på at en person kan forandre mye. Jeg har en visjon om hvordan framtidens influenser skal være, og det er det jeg går foran for å skape, sier Anne Brith.

Jeg håper at noen ber forlaget utdype hvorfor de mener det er en farlig samfunnsutvikling at privatpersoner ikke ønsker å bli uthengt i en bok.

Jeg sitter igjen med en forståelse av at folk gjennomskuer hva som foregår, og at mange opplever at her begås urett. Det er dermed ikke heldig å holde på slik de gjør, for det kan se ut som Anne Brith sitt omdømme er blitt dårligere etter bokutgivelsen. Iallefall hvis man ser nærmere på hvor mange og hvem som kritiserer boken. Noen lenker her. De som offentlig støtter Anne Brith (uten bindinger til henne eller forlaget) ser ut til å være i mindretall.

Store deler av media har frem til nå fungert som mikrofonstativ for influenceren. De har kanskje ikke sjekket godt nok opp om Anne Brith var delaktig i de reaksjonene (hetsen som de kaller det i boken) som kom som følge av influenceren sine utspill på blogg, snapchat og instastory? Det er noen influencere som klarer å regissere den offentlige debatten om seg selv, slik at de får «ønsket» reaksjon, som igjen kan gi økt lesertall og inntekt. Og noen bruker disse reaksjonene for å få sympati hos sine følgere, og så lever de godt av denne polariseringen, der de selv kan velge å fremstille seg som offer.

Jeg håper at media tenker over om forlaget nå benytter seg av andre sin skjebne (den personen som føler seg uthengt) til å promotere boken, og at de er nyttige som mikrofonstativ. Heldigvis ser det ut som noe er i ferd med å snu, for denne gangen legger jeg merke til at enkelte medier viser til at boken også blir kritisert. Og det ser ut til at VG og Dagbladet ikke omtaler dette i det hele tatt.

Det kommer et liv etter bokutgivelsen, der man kan være avhengig av omdømmet sitt, men kanskje ikke forlaget bryr seg?

Til slutt vil jeg sitere forleggeren – https://www.nettavisen.no/puls/anne-brith-davidsens-bok-kreves-stoppet-og-tilbakekalt/3423612088.html

…. vi har gjort svært grundig forarbeid  …..

Det er så grundig at de har tatt med «hets» som ikke var rettet mot Anne Brith, men Helene Drage. I tillegg var det heller ikke hets, men usaklig kommentar om en kjole denne influenceren reklamerte for. Helene Drage har selv gått ut i et blogginnlegg og forklart at det ikke var hets, men Anne Brith har altså blitt så krenket av denne kommentaren at hun tok den med i boken sin. Helene Drage har spurt Anne Brith på instagram om hvorfor denne kommentaren er med:

Anne Brith som tidligere hadde svart der, ble stille etter det.

De har også vært så grundig, at de ikke gadd eller rakk å legge ved kildehenvisning til hvert skjermbilde/sitering i boken. slik at det er umulig å vite hvilken kontekst kommentarene er skrevet i. Jeg har skrevet om det her.

Tilføyet: Jeg ser at brukere på Kvinneguiden også reagerer på pressemeldingen, samt Anne Brith sin «iver etter å reklamere» for at hun er saksøkt:

https://forum.kvinneguiden.no/topic/1231284-anne-brith-as/?do=findComment&comment=23094187
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1231284-anne-brith-as/?do=findComment&comment=23094264
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1231284-anne-brith-as/?page=275&tab=comments#comment-23094783

25 kommentarer om “Anne Brith: Varsel om å stoppe boken

 1. Godt innlegg som vanlig Asti.
  Og jeg legger merke til det samme som deg – at i hvert fall deler av media bruker en litt annen tone når de skriver om boka i dag. En mer forbeholden og nøktern tone, og det er jo gledelig oppi all elendigheten. 🙂
  Det som mangler nå er en god og gravende journalist, som smir mens jernet er varmt, og tør å ta et dypdykk i tilfellet Anne Brith.

  Liker

  1. Jeg håper også at der er noen som orker å sette seg inn i dette, for det er en krevende jobb å få oversikten. Spesielt når Anne Brith i god tid før boken kom ut begynte å slette blogginnlegg.

   Liker

 2. Kan du skrive litt om Villapaprika? Nå skal hun flytte, igjen! Er virkelig ikke lenge siden hun snakket om at hun elsker huset sitt og skal bo der i maaaange år, at det bare handler om å finne gode løsninger på liten plass og at det er sånn de liker det osv. Nå hopper hun over i den andre grøfta og kommer som vanlig med laaaange utgreiinger om hvorfor dette nå er det riktige valget og at det er vanskelig å spå fremtiden, at alt har en mening og det fjaset der. (Asti: fjernet en setning)… og hvorfor nå, når hun er høygravid? Skjønner ingenting av hun der🙈

  Liker

 3. Et veldig godt innlegg, igjen! Jeg har også lagt merke til at media er langt mer lunkne nå, kanskje de har lest bloggen din. Jeg har i hvert fall linket til den i diverse mailer. Du gjør hele jobben for dem!

  Liker

 4. Ja, sånn kan det gå. Jeg lurer på hva som var den egentlige agendaen med å gi ut denne boken, hva forlagets plan var når de stiller med advokater til og med på lanseringen … Boken er så fryktelig utleverende på så mange plan, og det er ikke annet enn trist at den er så elendig gjennomført at den får varsel om søksmål etter bare noen dager på markedet.

  Liker

  1. Enig, men jeg blir litt «skremt» over AB og forlaget som nesten virker ivrig over å få fortelle at de har blitt «saksøkt», og det før de er det.

   Liker

 5. Applaus til deg Asti. Er så imponert over den jobben du gjør, saklig og god informasjon. Håper virkelig at denne saken blir gått “bedre etter i sømmene”, da personen som ønsker å kneble ytringsfriheten nå påberoper seg det samme. Dette mennesket må settes på plass, så håper det finnes journalister der ute som har litt yrkesstolthet !

  Liker

  1. Den er det, ja? Betyr det at truslene mot datteren ikke var ekte, eller har de tatt hen som stod bak? 😛 Lurer på hva de mediene som skrev om bloggstopp tenker nå.

   Liker

 6. Jeg begynner faktisk å få et litt ekkelt inntrykk av Panta forlag som nå gir inntrykk av at de baserer bokutgivelsene sine på «forfattere» som egentlig burde beskyttes av en Vær Varsom-plakat. Uetisk er bare fornavnet!

  Liker

 7. Veldig godt innlegg. Jeg skjønner på en måte at media ikke orker å lese gjennom tråd etter tråd på KG da det er mye repitisjon der. Når noen skriver en kommentar, uten å ta med en tidligere kommentar, så har du liksom lest det før, det er bare skrevet på en annen måte. Og boken er en døgnflue, borte lenge før påske. Helsigvis.
  Men jeg må si at jeg er imponert/overrasket/rystet/oppgitt (velg sjæl) over hvor opptatt enkelte på KG er av dama, 5-6 kommentarer på en – 1 – time (er flere kommentarer fra personen).

  Når det gjelder Villaparika, la henne være i fred nå. Hun er gravid, hormonell, vi vet ikke hvorfor hun flytter, det å spekulere i sånt er både stygt og skammelig, men noen elsker, mer enn andre, drama (kjedelig liv?) og lever seg sykt inn i andres liv og levnad. Tenk om folk bare lot være å gi henne oppmerksomhet, men det vet jeg er en ønskedrøm.
  Og er det som mange spekulerer i, da er det enda verre, man trør ikke på en som ligger nede, spesielt ikke når hun er gravid.
  Og til spekulantene; det går en nemesis gjennom livet. Eller karma.

  Spent på neste episode av sirkus AB og gjengen

  Liker

 8. Bloggen oppe og går igjen ja. Snart tilbake til det samme gamle da. Dama har ikke endret seg. Bloggen har ikke endret seg. Minner meg litt om folk som lover bot og bedring. De klarer å ta seg sammen for en kort stund, og så er alt tilbake til det samme gamle. Siden hun blogger på samme nettadresse, er det AB som styrer skuta. Spent på hvor lenge samarbeidet med de andre kvinnene varer, og hvor lang tid det tar før det kommer innlegg om dating, flytting/huskjøp, krisesenter, Kvinneguiden, hets og mobbing etc etc.

  Liker

Kommentarer er stengt.