Annijor: Plagiat?

Oppdatert 29.03.19 kl. 23.45

Det kan se ut som Annijor har plagiert diktet «And You» av Beau Taplin i boken «Bare en natt til». Les om det hos Bloggomtoppbloggere – Bare en artikkel til.

Annijor tok det selv opp i Kjære VG. Jeg vil under se litt nærmere på innholdet i dette blogginnlegget.

Er dette noe å skrive om VG?

Fra Kjære VG:

….. Dere er jo en avis, men jeg visste ikke at dere har blitt så opptatt av influencer-verden at saker om sult og katastrofer får mindre overskrifter. Ikke nok med det må jeg si at det forsåvidt er lite med solskinnshistorier, nyttige saker å lære seg eller mediadekking rundt mennesker med mye fint å si. Isteden dytter dere alt til side og gir plass til de mest idiotiske sakene jeg noen gang har sett. Jeg blir på ekte redd, at Norges største avis kan oppføre seg sånn, og med mye kritikk i vinden om dagen tenkte dere å lage en hel sak om dette? 

Jeg er enig i at media har for lav terskel, når det gjelder å skrive om influencere, men det er andre tilfeller, der de blant annet blir brukt som mikrofonstativ. Her virker det imidlertid som VG har drevet med undersøkende journalistikk om lovbrudd. Hvorfor skal ikke det være en sak for VG?

Hun fikk heldigvis et godt svar fra en leser:

https://annijor.no/kjaere-vg/#comment-68590

Annijor svarte at hun vil ta det til seg, og at det er det hun prøver å si sammen med en haug annet. Ja, hva var «haugen med alt annet»?

Alder

Fra Kjære VG:

Som 22 åring blir jeg livredd.

Han fortalte om en av de første, en av de som ble skrevet når jeg var rundt 17 år gammel. 

Kall det gjerne ung og dum, men jeg lærte på skolen …..

Dumme 17 år gamle Anniken tenkte jeg.

Faen så jævla vanskelig det er å være ung, og ha en jobb hvor man vil påvirke på godt og vondt…

Hva har dette med saken å gjøre? Ønsker hun at folk skal behandle henne som en som ikke kan stå til ansvar for sine handlinger?

Hun er voksen og har gitt ut en bok sammen med Panta forlag. Det betyr at tekst man ikke har skrevet selv skal ha kildehenvisning. Noe samfunnet forventer at de som (blant annet) lever av å skrive og gi ut bøker har kunnskap om.

Alle gjør jo det

Fra Kjære VG:

Som dere ser er quoten jeg har skrevet i boken min veldig inspirert av hans ord. Problemet var bare det at denne “quoten” har jeg helt sikkert funnet på noens bilde på Instagram, uten navn. Dere vet. Slike ting som florerer rundt. Velkommen til 2019 og publisering på Internett. Det er ingen unnskyldning. Skulle vel heller prøvd å finne ut hvem som skrev det….

En leser viste til i kommentarfeltet at Annijor poster bilder på instagram uten å kreditere. Annijor svarte:

https://annijor.no/kjaere-vg/#comment-68582

Hva andre gjør er irrelevant.

Ut fra svaret til Annijor bør hun snarest sette seg inn å lov om opphavsrett, for det er ikke bare å bruke tekst og bilder fritt. Feil kan skje, men ikke bruk «alle andre gjør det» eller lignende som bortforklaring. Si beklager, jeg har gjort en feil. Jeg visste ikke bedre, men nå gjør jeg det, og skal skjerpe meg. Er det så vanskelig?

VG skriver ikke om kleskolleksjonen min

Ja, det stemmer – fra Kjære VG:

Når jeg lagde min helt egne etisk produserte kleskolleksjon som kom fra tanker helt tilbake fra Sweatshop som fikk millioner av seere, Hvor var VG da Var vel ikke noe å skrive om. Utrolig.

Hun fikk heldigvis svar fra VG, og ikke bare om det, men hun fikk også en forklaring på hvorfor VG ville skrive om en av de største influencerne og brudd på åndverksloven:

http:// https://annijor.no/kjaere-vg/#comment-68576


Annijor svarte, men det virket ikke som hun skjønte hvorfor det er en sak for media. VG Rampelyset skriver om kjendiser, og det er flott at de også kan skrive kritisk, når det er berettighet.

Offerrolle, dårlige unnskyldninger og ansvarsfraskrivelse

Fra Kjære VG

Hadde jeg tullet med noe sånt så… nei herregud jeg orker ikke tenke på det engang. 

Hva skal man egentlig si? Hvorfor er enkelte influencere flinkere til å innta offerrollen enn å holde seg til lovene de er pliktig til å følge i jobben sin?

Som jeg har vist til over er det lite ydmykhet å se i selve blogginnlegget. Har man ikke annet enn dårlige unnskyldinger og ansvarsfraskrivelse å komme med, er det bedre å la være.

Heldigvis var det ikke bare «hjerter» i kommentarfeltet, og det virket som Annijor etter hvert tok til seg noen av konstruktive tilbakemeldingene hun fikk:

https://annijor.no/kjaere-vg/#comment-68620

Det er imidlertid vanskelig å få helt tak i om hun er lei seg for hva hun har gjort, eller om hun er lei seg for å bli «tatt», når hun velger å angripe VG i blogginnlegget Kjære VG. Hva tenker du?

Lagt til:

VG publiserte den 29.03.19 – «Influencer Anniken «Annijor» Jørgensen beskyldes for plagiat«

12 kommentarer om “Annijor: Plagiat?

 1. Panta Forlag må være det mest useriøse forlaget som noen gang har sett dagens lys! De har et ansvar for det de publiserer, de skriver til og med at de står inne for innholdet, men gang på gang blir de tatt med buksene nede.

  At Annijor ikke vet at hun kan google en tekstlinje er ganske skremmende, all den tid hun jobber med sosiale medier.

  Godt jobba, Asti!

  Liker

 2. Også jeg tenker at her er det Panta forlag som igjen viser hva de står for; raske penger og forsvinnende lite kvalitetsarbeid. Panta forlag fremstiller seg som et ukritisk talerør for dramabloggere som elsker å innta fosterstilling. Det er synd for verdens kvinner at selvstendig næringsdrivende som Jørgensen velger å legge seg ned og spille idiot.

  Liker

  1. 😊

   Det var flott å se hvor mange kloke tilbakemeldinger Annijor fikk i kommentarfeltet. Endelig sier folk i fra, og det virket ikke som Annijor driver med sensur slik enkelte andre influencere gjør.

   Liker

 3. Panta forlag?? Ja hva kan man si? Kredibiliteten deres synker som en stein og det hjelper ikke på å være forleggeren til «jordskjelv» forfatteren som hater kvinner. Noe sier meg at det er lettjente penger og ikke arbeid mot hat som er drivkraften.

  Liker

 4. Trygve skau la akkurat et dikt ut på instagramen sin, fra sin nye diktbok, det går slik;
  Vi lister oss så stilt på tå
  For vi skal ut og bedrøve
  Vi bedrøver bare det vi må
  Og det som vi behøver
  Er dette egentlig samme greia?

  Liker

Kommentarer er stengt.