Caroline Berg Eriksen: Om bruk av barn i sine SoMe-kanaler

I kommentarfeltet til blogginnlegget «mandag, minusgrader og tilbake til virkeligheten» den 11.03.19 er det en leser som tar opp at eksponeringen til «Caroline Berg Eriksen» minner henne om «The Truman Show»:

«Caroline Berg Eriksen» sitt svar er:

https://www.carolinebergeriksen.no/2019/03/11/mandag-minusgrader-og-tilbake-til-virkeligheten/#comment-756518′

Hvorfor vil de ikke delta i diskusjonen?

«Caroline Berg Eriksen» viser altså til at dette er en sak de ikke ønsker å diskutere med andre enn sine nærmeste. En bruker på Kvinneguiden reagerer på det og skriver:

https://forum.kvinneguiden.no/topic/1256153-carolinebergeriksenno/?do=findComment&comment=23088755


Det er grunn til å undre seg over hvorfor de ikke ønsker å diskutere dette, når det de deler ikke bare har innvirkning på dem selv, men også på andre. Viser til at «Caroline Berg Eriksen» nylig fikk en pris (Vixen) for at hun har vært med på å definert bransjen i de 10 årene hun har holdt på. Les mer om det her.

Sammenlign «Caroline Berg Eriksen» med andre bedrifter, og tenk deg at bedrift som har vært ledende i sin bransje, hadde nektet å uttale seg når det kom påstander om kritikkverdige forhold ved bedriften. Hva hadde du tenkt om en slik bedrift?

Det de legger ut i sine SoMe-kanaler er offentlig, og noe de må regne med kan bli diskutert. Hvis de ikke ønsker å delta i diskusjonen om det de deler er etisk rett, så mister de også stemmen sin inn i debatten. Jeg lurer på om det kan skyldes at de ikke har noe å bidra med? Jeg tror at hvis de hadde hatt gode begrunnelser for valgene sine, ville de ha kommet med dem.

«The Truman Show»

Det virker ikke som «Caroline Berg Eriksen» forstår at folk har dannet seg en oppfattelse på bakgrunn av hva de har delt i årevis via:

 • Bilder
 • Filmer
 • Tekst

Summen av denne delingen har ført til at enkelte sitter igjen med altfor mye informasjon, også av personlig og privat karakter, slik at det kan minne om «The Truman Show».

Selv om «Caroline Berg Eriksen ikke er enig i at de deler for mye, så bør de snart begynne å ta innover seg folks reaksjoner. Eller tenker de at de vet best? Uavhengig av barnekonvensjonen og hva fagfolk har uttalt seg om bruk av barn i SoMe?

La oss uansett se litt nærmere på «Caroline Berg Eriksen» sine påstander om at de ikke deler så mye.


Deling av personlige og private ting

Bilder regnes som personopplysning, dersom personer kan gjenkjennes i følge Datatilsynet. Personopplysninger er alle opplysninger og vurderinger som kan knyttes til deg som enkeltperson. Så selv om «Caroline Berg Eriksen» mener det er «øyeblikksbilder» så deler de personopplysninger – uansett om det deles lite eller mye.

«Caroline Berg Eriksen» påstår at det deles bare «noen få drypp og øyeblikksbilder». Hva betyr»øyeblikksbilde»? Fra Det Norske Akademis ordbok

 raskt utført bilde av (personer eller av livet i) en tilfeldig, øyeblikkelig situasjon
; glimt

I tillegg til «øyeblikksbildene» har det blitt lagt ut filmer på snapchat, instastory og realityserien «Bloggerne», samt tekst om barna.

«Caroline Berg Eriksen» påstår at de nesten ikke deler personlige eller private ting. Folk er ikke enig med dem i det. Her er hva brukere på Kvinneguiden har å si om delingen:

https://forum.kvinneguiden.no/topic/1256153-carolinebergeriksenno/?do=findComment&comment=23088893
https://forum.kvinneguiden.no/topic/1256153-carolinebergeriksenno/?do=findComment&comment=23089597


Hva mener du om dette?

Kan delingen forsvares?

Det er verdt å merke seg at deling av bilder og tekst skal være direkte til barnas beste. Det er altså kun hvis man er sikker på at delingen av bilde og tekst vil være til barnas beste, at man kan gjøre det. «Barnas beste prinsippet» gjelder uansett om bildene er delikate eller flotte, og om teksten der og da kan fremstå som uskyldig.

Annet som er viktig å kjenne til er at barna har rett til privatliv, samt rett til å skape sin egen digitale identitet. Så lenge folk får så mye informasjon gjennom tekst og bilder om disse barna, mister de denne retten, og når de kommer i tenårene vil andre mennesker sitte med kunnskap om dem, som de selv kanskje ikke vil at andre skal vite før man har blitt kjent. De får kanskje ikke sjansen til å møte andre mennesker med «blanke ark», og selv bestemme hvilket inntrykk andre kan få av dem.

Barnets beste og barns rett til privatliv er nedfelt i FNs Barnekonvensjon.

Dokumentasjon: 

10 kommentarer om “Caroline Berg Eriksen: Om bruk av barn i sine SoMe-kanaler

 1. Hun har jo en helt surrealistisk virkelighetsoppfatning hvis hun mener at hun IKKE eksponerer barna. Jeg lurer på hva hun mener ville være å utlevere dem, når hun har blogget om hver fødsel, hver dåp, hver bursdag, hver ferie, i badedrakt, i skiutstyr, i pentøy, i hverdagstøy, i pysjen, fra rommene deres, fra kjøkkenet, fra mors og fars soverom, fra hyttene til besteforeldrene, fra fredagstaco og filmkos og hagearbeid og turer med hundene, fra julaften, på skøytetur, sammen med julenissen, mens de baker pepperkaker, på ferie i Disneyworld and the list goes on and on. 😦

  jeg skjønner at de ikke vil diskutere dette – det er jo tydelig for enhver som sjekker bloggen eller de andre SoMe-kanalene hennes at det ikke er sant at de nesten ikke skriver om noe privat.

  Liker

  1. Tusen takk for at du oppsummerte så bra utleveringen som faktisk har foregått, men som «Caroline Berg Eriksen» ikke forstår er utlevering. ❤

   Liker

 2. Jeg syns det i det hele tatt er rart at hun tør å avslør hvor hun er NÅR hun faktisk er der. Kim Kardashian sa jo selv at det var sånn hun ble ranet i Paris, fordi hun publiserte ting i SoMe til den tiden hun var der, i etterkant publiserer hun kun fra eventer etter hun har dratt og ikke lenger er det. Tenker bare på reklamen Caroline gjorde for Vestlia resort, hvor hun også skrev hvor lenge familien skulle være der.

  Liker

 3. Hva? Hæ? Virkelig? Hvilken virkelighet er det hun befinner seg i? Jeg som ikke engang er fast leser av bloggen hennes, men kikker innom en sjelden gang (det samme gjelder IG) vet for mye om barna! Det hun kaller *drypp* fra hverdagen er for godt dokumentert på SoMe. Det kommer en dag hvor barna kan lese om hele sin oppvekst på nett som er ukritisk delt med hele omverdenen. Og det er fanden meg ikke rett! Min oppvekst er dokumentert i bilder som ligger godt planta i private familiealbum i bokhylla hos foreldrene mine. Disse bloggerbarna derimot.. De kan bla seg igjennom utallige arkiv på nett, lese nyhetsartikler og whatnot om private øyeblikk. Å vite at familieferien til diverse steder egentlig var spons, og at lekene på soverommet er gitt for å reklamere for produkter. Og det nytter ikke å slette på nett, det ligger der for alltid. Jeg lurer på hva konsekvensene kommer til å bli for disse barna som eksponeres slik. Det er for trist å tenke på. Jeg sitter igjen med en følelse av at private stunder er til salgs for å opprettholde og finansiere en viss livstil. Men det er min oppfattelse.

  Det er så trist at økonomiske årsaker, spons og eksponering kommer før barnets beste. Hun kunne drevet med en livsstilsblogg hvor barna ikke var eksponert I DET HELE TATT. Pøbelsara oppsummerer egentlig alt jeg har å si i denne saken.

  Summer is coming, og med det skal hele familien sikkert ut på nye bloggeventyr, hvor barna og familien er statister i eget liv. 😔

  Liker

 4. Asti 🙌🏻

  Takk for at du gjør dette så grundig og veldokumentert! Jeg kom over bloggen din i dag, og nå er jeg helt stuck her inne 😁

  Takk for at du gjør denne jobben, jeg digger skrivemåten din, og jeg digger seriøsiteten din. Dette blir bra, veldig bra!

  Liker

Kommentarer er stengt.